Piątki zawsze kojarzą mi się z naleśnikami. W końcu w taki fajny dzień trzeba się rozpieszczać na wszystkie możliwe sposoby :> I najlepiej nadziewać je Waszymi comfort food, wtedy już sukces i uśmiech na buzi gwarantowany :> Ja tym razem przygotowałam dla siebie i dla Was naleśniki gryczane ze szpinakiem, batatami i mozzarellą – i to chyba moje ulubione ciasto naleśnikowe, którego ostatnio zawsze wypatruję, kiedy jem naleśniki na mieście. Naleśniki gryczane są bardziej chrupkie po podsmażeniu niż zwykłe i mają tą fajną gryczaną nutkę, która idealnie pasuje do mojego ulubionego wypełnienia naleśników, czyli szpinaku. A dorzucając do tego trochę upieczonych batatów, parę plastrów mozzarelli i solidną szczyptę gałki muszkatołowej otrzymujemy obiad marzenie :)
Naleśniki gryczane ze szpinakiem, batatami i mozzarellą
(4 sztuki)
Naleśniki:
~ 100 g mąki gryczanej
~ 1 jajko
~ 0,5 szklanki mleka
~ 0,5 szklanki wody
2 komentarze
Tyle pysznych smaków w jednym naleśniku – to na pewno udane połączenie :)
Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy spróbowałam naleśników gryczanych od razu je polubiłam i to bardzo. Chyba tak jak Ty zalicze je do ulubionych a u Ciebie jeszcze wypełnione są one warzywami… Pysznosci :D