W Internetach możecie znaleźć wiele przepisów na najłatwiejsze ciasta czekoladowe, ale większość z nich niestety jest oszukana, bo to właśnie to ciasto to najłatwiejsze ciasto czekoladowe, które istnieje! Oczywiście żartuję, ale z ręką na sercu powiem, że to ciasto czekoladowe na kefirze z orzechami jest super łatwe i szybkie, a smakuje naprawdę 11/10. Jest mocno czekoladowe, fajnie wilgotne dzięki kefirowi z pysznymi tłustymi orzechami brazylijskimi. Wcześniej bardzo często piekło się u nas murzynka, ale teraz dużo częściej pojawia się właśnie to najłatwiejsze ciasto czekoladowe, czasem bez orzechów, bo mam kilku wybrednych osobników w rodzinie ;-) Zapraszam :-)
Najpyszniejsze i najłatwiejsze ciasto czekoladowe na kefirze z orzechami

(keksówka 20×11 cm)
~ 200 ml kefiru
~ 100 ml oleju
~ 2 jajka
~ 150 g mąki pszennej
~ 2 łyżki kakao naturalnego (ok. 20 g)
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ 100 g cukru
~ 60 g gorzkiej czekolady
~ 70 g orzechów brazylijskich
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W misce umieszczamy kefir, olej i jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia i lekkiego zwiększenia objętości, ok. 1-2 minuty.
W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek, cukier. Dodajemy zmiksowane mokre składniki i mieszamy łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy dokładnie.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ok. 45-50 minut sprawdzając patyczkiem czy się przepiekło. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :-)
