Najprostsza zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni przyda się na zabiegany tydzień.
Mamy dokładnie środek tygodnia. Myślę więc, że teraz szczególnie w cenie są przepisy szybkie, kojące i bezproblemowe.
A czy jest coś bardziej uosabiającego te cechy niż miska ciepłej zupy kremu z ulubionych warzyw?
Dodatkowo, podana z ciepłymi grzankami? A najlepiej tostami z serem (niemożliwe jest nie lubić tostów z serem!).
Odpowiedź brzmi, że nie ma. A jeżeli darzycie dynię równą miłością jak ja, to mam dzisiaj dla Was zupę krem idealną!
Najprostsza zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni świetna do maczania pieczywa

Taka cudowna zupa świetnie pasuje do ciepłych grzanek. To przepyszna najłatwiejsza zupa krem dyniowy z prażonymi pestkami dyni. Równie smaczna co zupa krem z dyni i pieczonej papryki, przy której jest ciut więcej pracy.
Jak zwykle, kiedy chodzi o zupy – pozostaję minimalistką. Tworzę więc przepyszny krem używając jak najmniej składników. Dzięki temu staram się wydobyć to co najlepsze z dyni. A każdy z nas wie, że dynia nie potrzebuje specjalnego akompaniamentu, żeby smakować przecudnie ;)
Tutaj pomagają jej tylko prażone pestki dyni, które nadają jej odpowiedni charakter, wyrazistość i pyszność. A miska takiej zupy na koniec dnia to naprawdę zbawienie.
Polecam serdecznie – najprostsza zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni przed Wami :-)

SKŁADNIKI
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 350 g puree dyniowego (lub 400 g surowej dyni)
- ok. 600 ml bulionu warzywnego (można użyć z kostki ;))
- 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
- szczypta soli
- solidna szczypta pieprzu
- 50 g pestek dyni
PRZYGOTOWANIE
- Jeżeli używamy surowej dyni kroimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu razem z obranymi i pokrojoną w plasterki marchewką i pietruszką. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
- Jeżeli używamy puree dodajemy je, gdy marchewka i pietruszka już są miękkie. Trzymamy na ogniu 3-4 minuty, a następnie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy przyprawą warzywną, solą i pieprzem.
- Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pestki dyni. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy je, aż się lekko zarumienią i zaczną lekko skwierczeć.
- Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i podajemy z pieczywem. Smacznego :)


1 komentarz
Ten kolor… od razu mam smaka na taką zupkę :)