fbpx

Najlepszy pieczony kalafior

by Kucharka w baletkach

Najlepszy pieczony kalafior to sposób na kalafiora, który sprawia, że nie chce jeść się go już w innej formie.

Przyznam szczerze, że kiedyś kalafior zdecydowanie nie należał do moich ulubionych warzyw. W moim domu pojawiał się często jako zupa kalafiorowa albo latem polany bułką tartą. Obydwie wersje były dla mnie tolerowane, ale absolutnie nie zachęcające.

Kalafiora pokochałam tak naprawdę dopiero na studiach. Wtedy zaczęły się pierwsze skrzydełka z kalafiora albo kalafiorowe burgery. Odkryłam, że jednak kalafior ma w sobie wielki potencjał i teraz jest jednym z moich ulubionych warzyw. I po wielu latach niezjedzenia zupy kalafiorowej czy kalafiora polanego bułką tartą, zaczęły mi w końcu smakować.

Jednak, taka bardziej delikatna gotowana wersja kalafiora to dla mnie raczej składowa letnich obiadów. Zimą spodziewam się raczej aromatycznej wersji, która już swoim smakiem lekko rozgrzewa i koi, a przygotowanie nie męczy. I taki właśnie jest ten przepis na pieczony kalafior.

Najlepszy pieczony kalafior na obiad, kolację, przekąskę czy dodatek

Najlepszy pieczony kalafior tak mi zasmakował, że co drugi dzień kupuję kolejną główkę. I choć obiecuję sobie, że tym razem coś zmienię, zrobię coś innego, to w misce ląduje ten sam zestaw przypraw. A ja po pół godzinie mam blachę pełną pieczonego cuda, które można podać na wiele sposobów.

Tak naprawdę smakuje dobrze sam bez niczego. Można wykorzystać ten przepis więc na imprezowe przekąski na sylwestra czy inne imprezy. Świetnie jednak sprawdza się z hummusem albo sosem z masła orzechowego, więc można dorzucić go gdzieś obok. Ja dodawałam tego kalafiora do wrapa z pieczoną dynią, na który przepis pojawi się niedługo. A dodatkowo, wrzucałam do pudełka do pracy i to był zawsze przepyszny obiad w pracy.

Ten przepis na pieczony kalafior jest niezwykły, bo jest prosty, a jednocześnie tak pyszny, sycący i satysfakcjonujący, że nie można go nie zrobić jeszcze raz. A potem znowu. I znowu. I tak w kółko. Polecam i zapraszam. Miłego kalafiorowania :)

Najlepszy pieczony kalafior

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 95 kalorii 5B, 10W, 5T, 4 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora (ok. 800 g)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki harissy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Od kalafiora odcinamy liście, a główkę dzielimy na różyczki. Wsypujemy je do miski.
  3. Dodajemy przyprawy oraz oliwę. Dokładnie mieszamy.
  4. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem rozkładając różyczki równomiernie.
  5. Pieczemy ok. 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż będzie miękki i lekko zarumieniony.
  6. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close