Najłatwiejszy sernik z musem daktylowym to sernik , który można zrobić bez miksera. Dodatkowo jest cudownie puszysty, słodki i pyszny.
Daktyle to zdecydowanie moje ulubione suszone owoce. Uwielbiam dodawać je do ciast. Zresztą można to łatwo zauważyć widząc idealny chlebek bananowy, ostatnie idealne fit sernikobrownies czy fit klonowy sernik daktylowy bez cukru.
A że dobrego nigdy za wiele to postanowiłam stworzyć kolejny przepyszne ciasto z daktylami. Tym razem zapraszam na łatwy sernik z musem daktylowym.
Najłatwiejszy sernik z musem daktylowym można zrobić bez miksera

Ja tym razem poszłam w tradycyjnym kierunku używając cukru. Jednak, możesz oczywiście zamienić go na erytrol lub ksylitol, jeśli wolisz.
Jednak nie obawiaj się używać czasem cukru – wszystko jest dla ludzi. Jeżeli codziennie nie wcinasz kilku batoników i nie jesz przetworzonego jedzenia, to raz na jakiś czas takie normalne ciasto z cukrem nie zaszkodzi ;)
A sernik z musem daktylowym nie potrzebuje wcale dużo cukru. Dużo słodyczy dają już same daktyle, które cudownie łączą się z puszystą masą serową i całość wychodzi absolutnie cudowna. Myślę, że nawet można obciąć o 1/3 cukier z masy serowej. Daktyle tutaj robią naprawdę super robotę, jeśli chodzi o słodycz, więc można dodać nieco mniej.
Zapraszam więc i polecam – sernik daktylowy jest do zrobienia bez miksera poleca się na weekendy i nie tylko :)

SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g suszonych daktyli
- 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek)
- 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego zmielonego
- 6 jajek
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g cukru
Mus daktylowy:
- 200 g suszonych daktyli
- 50 g masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody i wrzucamy je do miski.
- Dodajemy płatki owsiane oraz masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę lub rozgniatamy dokładnie widelcem.
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wylepiamy równomiernie całe jej dno. Odstawiamy, a piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Masa serowa:
- Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia lub mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy/mieszamy.
- Wylewamy na przygotowany spód i pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy czy się przepiekł - jeśli nie to zostawiamy go na dodatkowe 10-15 minut, ale wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo ;-)
- Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie.
Mus daktylowy:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody pozostawiając ok. 3-4 łyżki.
- Do daktyli dodajemy masło orzechowego i miksujemy blenderem do połączenia. Wykładamy równomiernie na wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki na przynamniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :-)

4 komentarze
Z musem daktylowym… brzmi naprawdę pysznie. Może to będzie sernik na Święta. :)
Bardzo polecam, na święta nada się idealnie :) Nawet bardzo możliwe, że sama skorzystam z tej opcji :D
Jak na sernik bez miksera to strasznie dużo trzeba miksera używać.
Bardziej chodziło mi to, że można go zrobić bez miksera, ale można sobie nim pomóc. Dziękuję jednak za tą uwagę, dodałam już uściślenia do przepisu :)