Weekend, więc pieczemy! Coś dawno nie było tutaj truskawek, więc najwyższa pora na coś z ich udziałem. Powoli ustępują miejsca innym owocom na targu, więc trzeba korzystać póki jeszcze zaszczycają nas swoją obecnością. A później znowu prawie cały rok czekania (mrożone mimo wszystko to nie to samo…). Dzisiaj proponuję je Wam w przepysznych muffinkach ze słodką migdałową kruszonką. Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką to naprawdę niebo w gębie. Do niedzielnej kawy z rodzinką nadadzą się idealnie! A robi się je bardzo szybko i łatwo (jak zresztą większość muffinek ;p),więc nawet jeśli nic jeszcze nie macie, możecie szybko wyczarować takie cudeńka. Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką przed Wami :)
Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką
(16-18 sztuk)
Muffiny:
~ 2 szklanki mąki
~ 1 szklanka cukru (niepełna)
~ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 jajka
~ 1 szklanka mleka
~ 1/2 szklanki oleju
~ 300 g truskawek
Mąkę, cukier, sodę i proszek mieszamy w misce. Dodajemy jajka, mleko i olej. Wszystko dokładnie łączymy trzepaczką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek (2/3 wysokości).
Kruszonka:
~ 100 g migdałów
~ 1,5 łyżki cukru
~ 2 łyżki masła
Migdały mielimy w młynku. Dodajemy do nich masło i mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy (masa powinna być kleista). Wsypujemy na wierzch nieupieczonych jeszcze muffinek. Muffinki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego ;)
4 komentarze
O mojej sympatii do truskawek napisałam post wcześniej ;D Zjadłabym taką muffinkę ;D
Zostawiłam blachę do muffinek w Toruniu ;<
Pyszności <3 Muszę sobie takie upiec ;)
Zapraszam do mnie https://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
oooo kocham takie dobroci na szybkości :) do zjedzenia jak najszybciej i zrobienia kolejnych :D