fbpx

Muffinki czekoladowo-bananowe bez cukru

by Kucharka w baletkach

Pani zima już nadeszła i zabieliła nam tu i tam nasze piękne miasta. Ja jej wielką fanką nie jestem, a jej jedynym plusem jest znak, że święta już niedługo <3 Ale, żeby przetrwać jakoś do tych świąt i przy okazji umilić sobie to oczekiwanie zapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowe muffiny czekoladowo-bananowe bez cukru. I do tego przygotujecie je w 5 minut, bo nawet nie musicie wyjmować miksera ;) Muffinki czekoladowo-bananowe to też moja kolejna próba w robieniu zdrowych słodkości i choć wiem, że nigdy nie będą smakować tak samo jak te tradycyjne z cukrem, to można znaleźć perełki, które będą nawet lepsze :> Kluczem do tych muffinek jest użycie bardzo dojrzałych bananów (prawie czarnych), bo właśnie takie są najbardziej słodkie. Próbujcie koniecznie. Zdrowe, pyszne i słodkie :) Muffinki czekoladowo-bananowe przed Wami :)

Muffinki czekoladowo-bananowe bez cukru

(14-16 sztuk)

~ 200 g twarogu półtłustego
~ 2 duże banany (bez skórki ok. 300 g)
~ 100 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
~ 2 jajka
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka kakao

Twaróg rozgniatamy widelcem z obranymi bananami bardzo dokładnie. Dodajemy mąkę, jajka, kakao, proszek i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki (do ok. 2/3 wysokości).

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy są już suche :)). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Natalia 1 grudnia 2017 - 14:04

Co jak co, ale dla mnie bananowe wypieki sa najlepsze :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz
Ervisha 1 grudnia 2017 - 15:56

Piękne te muffinki… z daleka niczym murzynki :)

Odpowiedz
Gosia 12 grudnia 2017 - 19:43

Cześć Patrycja! Uwielbiam domowe wypieki a Twoje muffinki wyglądają smakowicie! Super połączenie bananów i czekolady!

Odpowiedz
Martynka 20 stycznia 2020 - 11:40

Uwielbiam takie babeczki! Zapisuję do wypróbowania <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close