Pani zima już nadeszła i zabieliła nam tu i tam nasze piękne miasta. Ja jej wielką fanką nie jestem, a jej jedynym plusem jest znak, że święta już niedługo <3 Ale, żeby przetrwać jakoś do tych świąt i przy okazji umilić sobie to oczekiwanie zapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowe muffiny czekoladowo-bananowe bez cukru. I do tego przygotujecie je w 5 minut, bo nawet nie musicie wyjmować miksera ;) Muffinki czekoladowo-bananowe to też moja kolejna próba w robieniu zdrowych słodkości i choć wiem, że nigdy nie będą smakować tak samo jak te tradycyjne z cukrem, to można znaleźć perełki, które będą nawet lepsze :> Kluczem do tych muffinek jest użycie bardzo dojrzałych bananów (prawie czarnych), bo właśnie takie są najbardziej słodkie. Próbujcie koniecznie. Zdrowe, pyszne i słodkie :) Muffinki czekoladowo-bananowe przed Wami :)
Muffinki czekoladowo-bananowe bez cukru
(14-16 sztuk)
~ 200 g twarogu półtłustego
~ 2 duże banany (bez skórki ok. 300 g)
~ 100 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
~ 2 jajka
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka kakao
Twaróg rozgniatamy widelcem z obranymi bananami bardzo dokładnie. Dodajemy mąkę, jajka, kakao, proszek i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki (do ok. 2/3 wysokości).
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy są już suche :)). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
4 komentarze
Co jak co, ale dla mnie bananowe wypieki sa najlepsze :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękne te muffinki… z daleka niczym murzynki :)
Cześć Patrycja! Uwielbiam domowe wypieki a Twoje muffinki wyglądają smakowicie! Super połączenie bananów i czekolady!
Uwielbiam takie babeczki! Zapisuję do wypróbowania <3