Mazurek z pomarańczami i cytrynami to wyjątkowy mazurek, który na pewno wyróżni się na wielkanocnym stole.
Myślę, że większość z nas kojarzy mazurki z bardzo słodkimi ciastami. Zazwyczaj na wierzchu jest dużo słodkiej masy bazującej na kajmaku oraz bakalie. Przyznam szczerze, że ja taką wersję mazurka poznałam stosunkowo późno, bo u mnie zaczęło się od mazurka jogurtowego albo orzechowego słodko-słonego.
To ja dopiero wprowadziłam w domu tradycję mazurków. Jednak, bardzo się przyjęła i teraz z chęcią co roku wymyślam, jakie zrobię. Choć przyznam szczerze, że moja rodzina trochę boi się nowości, więc jogurtowy pojawiał się regularnie. Postanowiłam więc zawsze wybrać dwa sprawdzone i jeden nowy. I tym nowym był raz mazurek z pomarańczami i cytrynami.
Mazurek z pomarańczami i cytrynami na przełamanie słodkości

Choć robiąc tego mazurka, miałam wrażenie, że tworzę szalone dziwne ciasto, to efekt przewyższył nasze oczekiwania. Taki cytrusowy mazurek nie przypominał żadnego innego mazurka, które znaliśmy. Jednak połączenie słodkości i soczystości owoców z ich kwaskowatością okazało się strzałem w dziesiątkę i ten mazurek jest w naszym stałym repertuarze.
Taki mazurek z pomarańczami świetnie sprawdza się jako uzupełnienie słodkich ciast. Jest bardzo smaczny sam w sobie, ale dobrze też sprawdza się na przełamanie słodyczy. Smakuje naprawdę wyjątkowo, a do tego prezentuje się pięknie na stole.
Ten mazurek warto jednak zjeść szybciej niż inne. A jeśli chcesz się nim rozkoszować dłużej, warto przechowywać go po prostu w lodówce. Choć przygotowanie może wydawać się dziwne, to zapewniam Cię, że efekt jest wspaniały. Ciężko mi ująć nawet w słowa to jak cudownie smakuje to ciasto. Trzeba je po prostu zrobić ;)

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 120 g prawdziwego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody
Masa pomarańczowa:
- 1 duża pomarańcza (ok. 300 g)
- 1 cytryna
- 75-100 g cukru
- na wierzch: garść płatków migdałów i 1/2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto:
- Schłodzone masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę.
- Dzielimy na 2 części (lub nie jeśli chcecie 1 duży ;)).
- Z każdej palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia.
- Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (do zrumienienia ;)).
- Wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
- Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i kroimy w plastry, a następnie ćwiartki razem ze skórą.
- Miksujemy blenderem na gładką masę i zagotowujemy.
- Dodajemy cukier, zmniejszamy ogień na średni i podgrzewamy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wylewamy równomiernie na wierzch upieczonego ciasta. Ozdabiamy ćwiartkami pomarańczy i płatkami migdałów. Smacznego :)



1 komentarz
Piękny Ci wyszedł ale o tym wiesz :)
Radosnych Świąt :)