fbpx

Mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą

by Kucharka w baletkach

Mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą to mazurek zainspirowany tartą cytrynową.

Jak co roku przed Wielkanocą, musiałam podjąć bardzo trudną decyzję i zdecydować, jakie mazurki pojawią się u nas w tegoroczne święta. Jak już kiedyś wspominałam, w moim domu może pojawiać się coś nowego, ale musi być też być coś sprawdzonego.

Wiedziałam więc, że orzechowy mazurek bez cukru musi być. Wiedziałam też, że w kontraście do ciemnej daktylowej masy, drugi mazurek będzie oparty o białą czekoladę. Notabene, zazwyczaj był to mazurek jogurtowy, ale w tym roku postanowiłam zrobić coś nowego – polecam sprawdzić kolejny wpis ;)

Trzeci mazurek musiał mieć coś w sobie kwaskowatego. I choć też zazwyczaj stawiałam na mazurek z pomarańczami i cytrynami, to w tym roku miałam ochotę na coś trochę sprawdzonego, a trochę nie. I powstał przepiękny mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą.

Mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą

Mazurek cytrynowy z pokruszonymi bezami

Mazurek cytrynowy łączy w sobie kwaksowatość i słodycz. Sama masa cytrynowa, lemon curd, jest niezwykle aromatyczna, lekko maślana i mocno kwaskowata, a to ostatnie cudownie balansują pokruszone bezy.

Taki mmazurek jest z pewnością oryginalny, ale myślę, że każdemu zasmakuje. Pięknie się prezentuje, a jego kolory cudownie pasują do wiosennych klimatów. Bardzo polecam na Wielkanoc i nie tylko :)

Mazurek cytrynowy z pokruszonymi bezami

Drukuj
Liczba porcji: 15 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 205 kalorii 3B, 28W, 10T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 1łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

Krem cytrynowy:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru 
  • 40 g masła
  • 2 cytryny

Beziki:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto:

  1. Schłodzone masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.

Beziki:

  1. Grzanie piekarnika zmniejszamy do 100 stopni.
  2. Do białka dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Pod koniec dodajemy połowę przesianego przez sito cukru pudru i miksujemy chwilkę. Dorzucamy resztę i miksujemy. 
  4. Przekladamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę na blaszkę z papierem do pieczenia tworząc beziki. 
  5. Suszymy w piekarniku ok. 1-1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy (bardzo szybko się studzą i można je praktycznie po 5 minutach już kruszyć na wierzch mazurka). 

Masa cytrynowa:

  1. Cytryny sparzamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę i przekładamy do miseczki. Do osobnej wyciskamy sok i przecedzamy przez sito.
  2. Do rondelka wrzucamy jajko, żółtko i cukier. Łączymy trzepaczką i podgrzewamy na średnim ogniu.
  3. Po minucie dodajemy masło oraz sok z cytryny. Podgrzewamy mieszając cały czas trzepaczką, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Wylewamy na wierzch mazurka.
  4. Po 2-3 minutach na wierzchu układamy pokruszone beziki lub w całości. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :) 

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close