Mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą to mazurek zainspirowany tartą cytrynową.
Jak co roku przed Wielkanocą, musiałam podjąć bardzo trudną decyzję i zdecydować, jakie mazurki pojawią się u nas w tegoroczne święta. Jak już kiedyś wspominałam, w moim domu może pojawiać się coś nowego, ale musi być też być coś sprawdzonego.
Wiedziałam więc, że orzechowy mazurek bez cukru musi być. Wiedziałam też, że w kontraście do ciemnej daktylowej masy, drugi mazurek będzie oparty o białą czekoladę. Notabene, zazwyczaj był to mazurek jogurtowy, ale w tym roku postanowiłam zrobić coś nowego – polecam sprawdzić kolejny wpis ;)
Trzeci mazurek musiał mieć coś w sobie kwaskowatego. I choć też zazwyczaj stawiałam na mazurek z pomarańczami i cytrynami, to w tym roku miałam ochotę na coś trochę sprawdzonego, a trochę nie. I powstał przepiękny mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą.
Mazurek cytrynowy z pokruszoną bezą
Mazurek cytrynowy łączy w sobie kwaksowatość i słodycz. Sama masa cytrynowa, lemon curd, jest niezwykle aromatyczna, lekko maślana i mocno kwaskowata, a to ostatnie cudownie balansują pokruszone bezy.
Taki mmazurek jest z pewnością oryginalny, ale myślę, że każdemu zasmakuje. Pięknie się prezentuje, a jego kolory cudownie pasują do wiosennych klimatów. Bardzo polecam na Wielkanoc i nie tylko :)
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki pszennej
- 1łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody
Krem cytrynowy:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 40 g masła
- 2 cytryny
Beziki:
- 1 białko
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto:
- Schłodzone masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.
Beziki:
- Grzanie piekarnika zmniejszamy do 100 stopni.
- Do białka dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę.
- Pod koniec dodajemy połowę przesianego przez sito cukru pudru i miksujemy chwilkę. Dorzucamy resztę i miksujemy.
- Przekladamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę na blaszkę z papierem do pieczenia tworząc beziki.
- Suszymy w piekarniku ok. 1-1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy (bardzo szybko się studzą i można je praktycznie po 5 minutach już kruszyć na wierzch mazurka).
Masa cytrynowa:
- Cytryny sparzamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę i przekładamy do miseczki. Do osobnej wyciskamy sok i przecedzamy przez sito.
- Do rondelka wrzucamy jajko, żółtko i cukier. Łączymy trzepaczką i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Po minucie dodajemy masło oraz sok z cytryny. Podgrzewamy mieszając cały czas trzepaczką, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Wylewamy na wierzch mazurka.
- Po 2-3 minutach na wierzchu układamy pokruszone beziki lub w całości. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)