fbpx

Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą

by Kucharka w baletkach

Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą to bardzo delikatna pieczona owsianka. Dodatek ricotty sprawia bowiem, że smakuje troszkę jak marchewkowy sernik.

Warto wiedzieć w ogóle, że pieczone owsianki smakują jak ciasta. Pieczona owsianka z jabłkiem smakuje jak szarlotka. A pieczona owsianka z czereśniami ma coś z francuskiego clafoutis. Nic dziwnego, że jak tylko zacznie się piec owsianki, nie można przestać ;)

Ja zresztą przez długi czas uważałam, że pieczone owsianki to absolutnie najlepsze śniadanie. Kiedy sie je robi po kuchni roznosi się taki wspaniały aromatyczny zapach. Dodatkowo, cała owsianka jest taka przesycona smakiem, że aż trudno mi to opisać. Tego trzeba po prostu spróbować ;)

Dzisiaj mam dla Was pieczoną owsiankę, która troszeczkę udaje sernik. Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą jest delikatna, lekko marchewkowa, wilgotna i przyjemnie słodka.

Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja jestem raczej jestem zwolenniczką ciepłych śniadań niezależnie od pory roku, więc wiadomo którą wersję wybieram. Jednak, niech każdy ją zje wedle własnego gustu :)

Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 399 kalorii 15b, 58w, 12t, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
  • 100 g ricotty
  • 1/2 szklanki wody lub mleka
  • 200 g startej marchwi
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki razem mieszamy.
  3. Przekładamy do naczynka żaroodpornego i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
  4. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)
Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą w naczyniu

coś na dokładkę?

4 komentarze

teenager ;) 12 maja 2014 - 04:01

taką owsianką nigdy nie pogardzę, próbowałam nie raz i wiem, że smakuje cudownie! :)

Odpowiedz
Gosia Szulc 12 maja 2014 - 20:35

oryginalne zestawienie :)

Odpowiedz
piegusek 6 listopada 2017 - 19:02

wspaniała zapiekanka:)

Odpowiedz
Beti 9 listopada 2017 - 11:47

Pyszna owsianka :-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close