Makaron z sosem z pieczonej papryki i orzechów nerkowca to przepis, który powinien znać każdy.
Do jego stworzenia zainspirował mnie znany i lubiany sos z papryki pieczonej i masła orzechowego. Robiłam go już wielokrotnie i podałam go moim bliskim przyjaciołom, którzy robią go regularnie. I nie raz słyszałam, że ten sos to dzieło geniusza. Myślę, że to już wiele mówi o tym jaki ten sos jest smaczny.
Ostatnio jednak postanowiłam troszkę zaszaleć i wykorzystać nerkowce. Orzechy nerkowca do wegańskich sosów do makaronu pasują bowiem idealnie. Nadają cudowną kremowość, a dodatkowo lekko maślany posmak. Nie znam innego roślinnego składnika, który robiłby taką dobrą robotę jak nerkowce.
Wystarczy tylko pomyśleć o cudownie kremowym wegańskim sosie alfredo z nerkowców i kalafiora. Lub o kremie z nerkowców na słodko, który polecam posmarować wegańskie ciasto marchewkowe. I tym razem właśnie postanowiłam pójść w bardziej kremową wersję sosu z pieczonej papryki i orzechów.
Makaron z sosem z pieczonej papryki i orzechów nerkowca to szybki obiad idealny

Zaletą tego sosu jest to, że jest super łatwy. Wrzucamy wszystko do piekarnika, miksujemy i już. Nie musimy nawet namaczać orzechów nerkowca. Wszystko załatwia za nas dobry blender.
Dla mnie to jeden z najlepszych sosów do makaronu, który jadłam w życiu. Upieczenie papryki nie tylko zmienia jej konsystencję, ale też nadaje lekko wędzony dymny charakter. Taki, który idealnie pasuje do kremowych nerkowców i odrobiny pikanterii z papryki.
Bardzo polecam i zapraszam – makaron z sosem z pieczonej papryki to coś, czego trzeba spróbować :)

SKŁADNIKI
Sos z pieczonej papryki:
- 3 duże czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść orzechów nerkowca (ok. 50 g)
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- ew. 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 200 g makaronu (tagliatelle lub świderki)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Paprykę kroimy w grube plastry (jedną na ok. 8) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry razem z obranym czosnkiem. Pieczemy ok. 20 minut, aż skóra lekko sczernieje.
- Paprykę wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na minutkę. Następnie wyjmujemy ją i zdejmujemy skórę.
- Paprykę i czosnek umieszczamy w misie blendera. Dodajemy orzechy, sos sojowy, paprykę i 3-4 łyżki wody. Wszystko miksujemy na jednolity sos.
- Makaron gotujemy al dente.
- Sos umieszczamy na patelni i lekko rozgrzewamy. Następnie wrzucamy makaron i mieszamy. Wykładamy porcje na talerze. Możemy posypać posiekanym szczypiorkiem przed podaniem. Smacznego :)

2 komentarze
Świetna propozycja na obiad. Na pewno sprobuję
Ten sos mnie bardzo ciekawi. Muszę spróbować