Majówka jak zwykle trochę wyrwała z codziennego rytmu, ale czas najwyższy już dołożyć cegiełkę do akcji Viva Ricottą na durszlaku, którą organizuję. Mam nadzieję, że pomożecie mi zebrać przepyszne przepisy z ricottą, które zainspirują wszystkich dookoła do jedzenia tego serka :) Ja dzisiaj mam dla Was bardzo kremowe i delikatne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, a które wykorzystuje jedno z sezonowych dobroci, czyli młodą kapustę. Kurczak z młodą kapustą, suszonymi pomidorami i ricottą zaprasza do stołu :) Zazwyczaj używałam ricotty do naleśników, makaronów i tart, ale w postaci sosu też wypada idealnie! Kurczak z młodą kapustą, suszonymi pomidorami i ricottą to bardzo delikatne i wiosenne danie, które mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu :> Zapraszam :)
Kurczak z młodą kapustą, suszonymi pomidorami i ricottą
(2 porcje)
~ 1 cebula
~ 400 g młodej kapusty (ok. 1/2 małej główki)
~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150-200 g)
~ 125 g ricotty (1/2 standardowego kubeczka)
~ 60 g suszonych pomidorów
~ 1 łyżeczka suszonego tymianku
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy
Kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kurczaka i smażymy 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posiekaną młodą kapustę. Dusimy razem na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
Ricottę przekładamy do miseczki i mieszamy z 3-4 łyżkami wody. Dodajemy do reszty i mieszamy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z ugotowaną kaszą/ryżem/makaronem. Smacznego :)
2 komentarze
Czekam na polską młodą kapustkę :)
Bardzo sycące danie :) Chętnie bym skosztowała:)