fbpx

Kurczak z soczewicą i pomidorami

by Kucharka w baletkach

Na czwartą gwiazdę zapowiedzianą już na fanpage’u w minioną niedzielę trzeba było trochę poczekać, ale zapewniam Was, że na takie potrawy warto! A przed Wami przepyszny i aromatyczny kurczak z soczewicą i pomidorami! Łatwo zauważyć, że delikatne mięso z kurczaka to moje ulubione mięso, więc kombinuję z nim jak najwięcej, a cały czas czuje, że jeszcze wiele przede mną! Tym razem w trochę orientalnym klimacie, który zapewnia nam cynamon, kmin rzymski i oczywiście soczewica. To wszystko z dodatkiem pomidorów i marchewki oraz posypane kolendrą (lub natką pietruszki – wiem, że kolendra jest specyficzna i nie każdy lubi ;)). Kurczak z soczewicą i pomidorami wychodzi naprawdę cudowny! A to też łatwe i w miarę szybkie danie, a cynamon sprawia, że jest też idealne na jesień. Spróbujcie koniecznie,  warto pocieszać się w kuchni, jak wokoło tak szaro i ponuro ;)

Kurczak z soczewicą i pomidorami

~ 1 cebula
~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150-200g)
~ 200 g soczewicy czerwonej
~ 2 duże pomidory
~ 2 marchewki
~ 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ świeża kolendra/natka pietruszki do posypania
~ olej do smażenia

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o 1-2 minuty. Odstawiamy na bok. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami.

Na natłuszczonej olejem patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę (można dodać też posiekany czosnek ;)).  Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę. Smażymy chwilkę i zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i smażymy je mieszając, co jakiś czas, aż staną się miękkie i zaczną tworzyć sos (ok. 5 minut). Dodajemy przecier i kilka łyżek wody, a następnie wrzucamy soczewicę. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu ok. 3-4 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i kminem. Wykładamy porcje na talerze i posypujemy kolendrą. Cudnie będzie smakować z ugotowaną kaszą jaglaną lub bulgur. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Malwina 11 listopada 2017 - 14:46

Zapowiada się apetycznie! :)

Odpowiedz
Ervisha 11 listopada 2017 - 15:28

Lubię soczewicę i wariacje z jej udziałem :)

Odpowiedz
Magda 11 listopada 2017 - 16:02

Pyszny obiad, chętnie bym taki zjadła :)

Odpowiedz
Domowe Potrawy 12 listopada 2017 - 19:40

Dawno nie jadłam soczewicy. Dzięki, że mi o niej przypomniałaś :-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close