fbpx

Kurczak po afgańsku z kaszą bulgur

by Kucharka w baletkach

Pałki czy udka z kurczaka zawsze kojarzą mi się z sobotnim obiadem w domu, kiedy jest milion innych rzeczy do zrobienia, więc wrzucenie kurczaka w marynatę, włożenie do piekarnika i zostawienie go na 1,5 godziny wpasowuje się tutaj idealnie. I żeby krzewić tradycję domową w studenckie warszawskie weekendy też często serwuję sobie kurczaka, ale mam możliwości bardziej z nim pokombinować. I w ten weekend wpadły mi aż dwa pomysły na przygotowanie kurczaka i obie tym razem w wersji smażonej, a nie pieczonej. I muszę powiedzieć, że obydwa wyszły naprawdę cudowne. Smakują zupełnie inaczej niż wersja pieczona, jak dla mnie są bardziej wyraziste, a robi je się zdecydowanie szybciej. Dzisiaj prezentuję Wam pałki duszone w herbacie, czyli kurczaka po afgańsku. Bardzo aromatyczny dzięki połączeniu ziół i herbaty, a podany z podsmażoną kaszą bulgur z curry będzie obiadem idealnym. Orientalnie, oryginalnie i niezwykle smacznie :)

Kurczak po afgańsku z kaszą bulgur

(4 porcje)

~ 4 pałki z kurczaka
~ 1 łyżka curry
~ 1 łyżeczka kolendry suszonej
~ 1 łyżeczka cząbru
~ 1 łyżeczka lubczyku
~ sól, pieprz
~ 2-3 szklanki herbaty earl grey
~ 1 kostka rosołowa
~ oliwa/olej do smażenia

Pałki doprawiamy curry, ziołami,solą i pieprzem (to czy obierzecie ze skóry czy nie to już Wasza decyzja. Ja obrałam, bo wg mnie wtedy są bardziej aromatyczne ;)). Odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy je z każdej strony przez chwilkę. Zalewamy wszystko 1 szklanką herbaty i dodajemy kostkę. Mieszamy, żeby się rozpuściła. Dusimy kurczaka na średnim ogniu ok. 30 minut podlewając, co jakiś czas herbatą i przekręcając, co jakiś czas.

Podsmażana kasza bulgur:
~ 200 g kaszy bulgur
~ 1 dymka ze szczypiorkiem
~ 1 duża czerwona papryka
~ 1 średnia cukinia
~ 1 serek wiejski (200 g) – może być też mozzarella albo ser żółty
~ 1 łyżeczka curry
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ sól, pieprz
~ oliwa

Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Cebulki z dymki siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kosteczkę paprykę oraz cukinię. Smażymy ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy. Wrzucamy przyprawy i dodajemy serek wiejski. Mieszamy dokładnie, żeby ładnie się roztopił. Wykładamy porcje na talerze i podajemy z pałkami. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

4 komentarze

Iga z Dietmap.pl 11 listopada 2015 - 10:27

Kasza bulgur jest super smaczna! Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak, do tego soczysty smak kurczaka. mniam!

Odpowiedz
Ania S 11 listopada 2015 - 10:29

Bardzo mi się podoba podsmażana kasza bulgur, akurat mam mały zapas, więc może przygotuję ją w ten sposób ;)

Odpowiedz
Ervisha 12 listopada 2015 - 16:36

Ja poproszę o kaszkę :)

Odpowiedz
Olka 12 listopada 2015 - 19:52

Ten dodatek herbaty mnie ciekawi bo ja to taka uzależniona od czarnej herbaty jestem. Ciekawe jak bardzo czuć jej aromat.

Odpowiedz

Skomentuj

Close