Krem z porów z wanilią – jestem prawie pewna, że takiej zupy jeszcze nie jedliście. Połączenie pora i wanilii brzmi jak szaleństwo. Wiem o tym. I to samo pomyślałam sobie, kiedy zobaczyłam podobną zupę u Jadłonomii. Por i wanilia? Ale jak to? Nie mogłam nie spróbować, bo pory uwielbiam, a dodatek wanilii był dla mnie małym szaleństwem, ale ryzyko się opłaciło. Ten krem w całej swojej prostocie i naprawdę krótkiej liście składników jest niezwykły. Nutka wanilii nadaje mu lekkiej słodyczy i wykwintności, a podczas jedzenia przychodzi przyjemne ukojenie i czujemy się trochę jak w ekskluzywnej restauracji. Można poczuć się przez chwilę jak masterchef :p Spróbujcie koniecznie :>
Krem z porów z wanilią
~ 1 duży por
~ 200 g obranych ziemniaków
~ 1 laska wanilii
~ 0,5 l bulionu warzywnego
~ 0,5 szklanki mleka
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ sól, pieprz
~ olej do smażenia
~ podprażone płatki migdałowe do podania
Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy ziarenka. Na oleju podsmażamy pokrojony w krążki por (bez zielonych liści) z dodatkiem ziarenek wanilii i wrzuconą rozciętą laską. Po ok. 10 minutach, gdy pory zmiękną dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy bulion z mlekiem (w wersji wegańskiej można użyć sojowego ;)). Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków (ok. 30 minut). Następnie wyjmujemy laskę wanilii, a całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Podajemy posypane podprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)
3 komentarze
Połączenie ciekawe i na pewno pyszne ;) Ciężko mi wyobrazić sobie ten smak, ale jestem pewna, że zupa jest bardzo smaczna ;)
Nigdy nie jadłam zupy z pora a co dopiero z wanilią :)
Ciekawe połączenie… Nie wpadłabym na to :D