fbpx

Kotlety z twarogu, kaszy gryczanej i ziemniaków

by Kucharka w baletkach

Kotlety z twarogu, kaszy gryczanej i ziemniaków to bardzo polskie wegetariańskie danie, które z pewnością pokochacie. Połączenie kaszy gryczanej z twarogiem dorobiło się nawet pierogów popularnych na Warmii i Mazurach. Co więcej, wykorzystuje się je też w plackach o nazwie hreczniaki, które również bardzo Wam polecam.

Takie kotlety są łatwe, bardzo konkretne (naprawdę nie da się chyba nimi nie najeść) i świetnie pasują do pieczonych lub gotowanych buraków albo do sosu czosnkowego. Czuć w nich polskie smaki, więc jestem pewna, że nawet tradycjonalistom wpadną w oko ;)

Zaznaczę tylko, że, aby się ładnie trzymały należy użyć najlepiej zmielonego kremowego twarogu. Z bardziej ziarnistymi twarogami typu klinek niestety nie będą się trzymać. W takich wypadkach najlepiej dodać 2-3 łyżki mąki ;)

Kotlety z twarogu, kaszy gryczanej i ziemniaków

(8 sztuk)

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 200 g ziemniaków obranych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

1.Kaszę gryczaną i ziemniaki gotujemy osobno i lekko studzimy.

2. Ziemniaki ugniatamy bardzo dokładnie. Dodajemy twaróg i łączymy widelcem.

3. Do ziemniaków dodajemy kaszę i jajko. Mieszamy i solidnie pieprzymy oraz solimy. Formujemy kotlety.

4. Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony (na średnim ogniu pod przykryciem). Podajemy z tartymi burakami lub wedle własnego gustu. Smacznego ;)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ania S 17 października 2015 - 12:34

Przepyszne połączenie i cudownie wyglądają ;) Muszę w końcu jeszcze raz spróbować zrobić kotlety z kaszy gryczanej, bo jak raz mi się rozwaliły, to więcej nie ryzykowałam, choć taka gryczana jajecznica też była udana :P

Odpowiedz
Agnieszka 17 października 2015 - 13:57

Robiłam bardzo podobne kotlety i bardzo nam smakowały :)

Odpowiedz
Jud 17 października 2015 - 15:38

Jadłam kiedyś pyszne kotlety z kaszy jaglanej w wersji wytrawnej, a te wydają się być podobne :)

Odpowiedz
Ervisha 18 października 2015 - 16:56

Moje smaki :)

Odpowiedz
Kasia 27 lipca 2021 - 12:38

W smaku dobre tylko niestety ciężko przewrócić je na drugą stronę. 😕 Z tego względu już nie wrócę do ich robienia.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 27 lipca 2021 - 14:04

Cieszę się, że smakowały mimo wszystko, ale szkoda, że były trudne do smażenia. Dziękuję bardzo za ten komentarz! Dzięki niemu dodałam w przepisie wzmiankę, jakiego twarogu trzeba użyć – ja używam bardzo kremowego twarogu zmielonego, który wszystko pięknie trzyma (widuję go tylko w sklepach Polo Market marki Piątnica w kształcie kiełbasy), ale bardziej dostępne twarogi mogą nie spajać wszystkiego tak dobrze. Pozdrawiam serdecznie !

Odpowiedz

Skomentuj

Close