fbpx

Kasza z brokułami i mozzarellą, czyli wegetariańskie pęczotto z brokułami – szybki i zdrowy obiad

by Kucharka w baletkach

Kasza z brokułami i mozzarellą to idealna propozycja na szybki zdrowy obiad. Myślę, że wiele osób już dobrze wie, że brokuły z jakimkolwiek serem, to zawsze dobry pomysł i przepis na sukces.

Brokuły to o tyle fajne warzywa, że pasują do wszystkich serów. Cudownie smakują z roztapiająca się na wierzchu deliktną mozzarellą, tłustym roztopionym serem żółtym, wyrazistą słoną fetą czy jeszcze bardziej wyrazistym i pikantnym serem pleśniowym typu gorgonzola.

Ja najczęściej brokuły zestawiam z delikatnymi serami typu mozzarella przygotowują tarty, jak na przykład tarta jaglana z brokułami i mozzarellą. Jednak, uwielbiam też połączenie z bardziej wyrazistymi serami typu parmezan przygotowując makaron soba z brokułami i mozzarellą.

Dzisiaj natomiast mam dla Was propozycję na bardzo szybki i łatwy obiad, czyli kaszę z brokułami i mozzarellą. To nie tylko wygodny obiad, ale również zdrowy, fajnie zbilansowany (jestem specjalistą ds. żywienia, umiem ocenić ;)) i naprawdę przepyszny.

Kasza z brokułami i mozzarellą świetnie nada się jako prawie jednogarnkowy obiad, a także kolacja. Mozzarella cudownie się tutaj ciągnie i dodatkowo dodaje daniu kremowości i delikatności. Papryka czerwona natomiast dodaje lekkiej słodyczy. Całość t naprawdę przepyszne pęczotto z brokułami i mozzarellą, które każdemu zasmakuje. Zapraszam :)

Kasza z brokułami i mozzarellą, czyli wegetariańskie pęczotto z brokułami

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 630 kalorii 26b, 79w, 25t, 8bł na porcję
Ocena 3.6/5
( 8 głos )

SKŁADNIKI

  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 duży brokuł (ok. 500 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki, ale wybierzcie taką dobrej jakości ;-))
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę gotujemy w bulionie do miękkości (ok. 20 minut).
  2. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut w gorącej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze części.
  3. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wrzucamy brokuł i kaszę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dobrze mieszamy i zostawiamy chwilkę na małym ogniu, żeby się spokojnie roztopiła. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 25 października 2014 - 10:34

To musi być pyszne :) Brokuły i mozzarella… :)

Mogłabyś jeszcze raz zajrzeć na mojego bloga? Tam w poście dopisałam taką małą prośbę.. Z góry dziękuję :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close