fbpx

Kasza jaglana że szparagami, cukinią, suszonymi pomidorami i fetą

by Kucharka w baletkach

Miałam ochotę na szybki i bardzo wiosenny lekki obiad, a z pomocą przyszły mi ukochane szparagi i powstało coś prostego, ale cudownego <3 Kasza jaglana ze szparagami, cukinią, suszonymi pomidorami i fetą to miks pięknie skomponowanych smaków, które razem tworzą niezwykłe danie, które również można spokojnie włożyć do lunchboxa i odgrzać albo po prostu zjeść na zimno, bo wtedy też jest bardzo smaczne :) U mnie z dodatkiem kurczaka, który sprawia, że całość jest bardziej sycąca, ale i tak jego smak jest całkowicie zdominowany przez inne składniki, więc wegetarianie mogą spokojnie go pominąć i podać całość z warzywnymi kotletami lub z grillowaną tofu :) Kasza jaglana ze szparagami, cukinią, suszonymi pomidorami i fetą zaprasza :)

Kasza jaglana ze szparagami, cukinią, suszonymi pomidorami i fetą

(2 porcje)

~ 100-150 g kaszy jaglanej
~ 1 cebula
~ 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok. 250 g)
~ 60 g suszonych pomidorów
~ ew. 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200 g)
~ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
~ sol, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy
~ 1 garść natki pietruszki

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki, a następnie gotujemy je ok. 5 minut, żeby zmiękły. Łodyżki siekamy, a końcówki zostawiamy w całości.

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli zmniejszamy ogień na średni i dodajemy pokrojoną w kosteczkę i przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut na średnim ogniu podlewając w razie potrzeby wodą, aż mięso ładnie się przesmaży.

Dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię oraz posiekane suszone pomidory. Całość mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż cukinia zmięknie. Dodajemy wtedy posiekane łodyżki szparagów i kasze jaglaną. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy podlewając wodą w razie potrzeby (kasza jaglana jest zazwyczaj kleista).

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i prawie całą fetę pokrojoną w kosteczkę (zostawiamy troszkę do posypania całości). Mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i podajemy. Do każdej porcji na koniec wciskamy lekko końcówki szparagów i posypujemy całość fetą. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Natalia 15 maja 2018 - 16:29

Preferuję jaglaną na słodko, ale w takim wydaniu bym nie pogardziła :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close