fbpx

Kounoupidi Kapama, czyli kalafior w pomidorach po grecku

by Kucharka w baletkach

Kuchnia grecka kiedyś była zupełnie nieznana. Zmieniła to dopiero musaka, czyli zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana. Potem nadeszła pora na inne cudownie, ale też enigmatycznie brzmiące potrawy. Tomatokeftedes, czyli ekspresowe dwuskładnikowe placki z pomidorów. Spanakorizo, czyli po prostu ryż ze szpinakiem z nutką cytryny. Fasolakia, czyli fasolka szparagowa z ziemniakami. Bifteki, czyli greckie mielone. Mój ulubiony tirokafteri, czyli dip z fety.

Kuchnia grecka ma się czym pochwalić, a ja uwielbiam ją za tak cudowne wykorzystanie warzyw w przeróżnych połączeniach. I dzisiaj mam dla Was kolejne przecudowne wykorzystanie warzywa. Tym razem kalafiora, który u nas najczęściej serwuje się z bułką tartą. W Grecji natomiast mamy bardzo aromatyczną potrawę kounoupidi kapama, czyli po prostu kalafior w pomidorach.

Ten kalafior w pomidorach po grecku robi się niezwykle szybko i łatwo, a jest cudownym odświeżeniem tego warzywa. Nie chcę obrażać naszego rodzimego sposobu, ale jednak mi on się trochę już przejadł ;) A taka odrobina greckiej świeżości myślę, że każdemu zasmakuje i pozwoli spojrzeć na kalafiora z innej strony :) Zapraszam – kalafior po grecku przed Wami :)

Kounoupidi Kapama, czyli kalafior w pomidorach po grecku

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 290 kalorii 8b, 22w, 21t, 7bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 g różyczek kalafiora
  • 400 g świeżych pomidorów (lub 400 g passaty)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • ew. posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oliwie podsmażymy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy podzielonego na małe różyczki kalafiora i smażymy kilka minut, aż kalafior się lekko zarumieni. 
  3. Dodajemy cynamon, drobniutko posiekane pomidory, przecier i ew. posiekaną natkę pietruszki. 
  4. Wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając troszkę wody w razie potrzeby
  5. Gdy kalafior będzie już miękki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  6. Podajemy jako samodzielne danie z kaszą bulgur i fetą albo dostawkę do dania głównego. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ania S 22 czerwca 2017 - 14:28

Moje smaki – wygląda przecudownie :)

Odpowiedz
codojedzenia 22 czerwca 2017 - 14:40

Fajne danie, delikatne i smaczne!

Odpowiedz
Renata Czelny-Kawa 22 czerwca 2017 - 16:03

Ciekawy pomysł :)

Odpowiedz
Katalog Smaków - wypromuj swojego bloga! 23 czerwca 2017 - 15:12

Witaj. Jesteśmy stroną promująca blogi :) Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Mamy ok. 4,5mln odsłon miesięcznie i prawie 2mln zaplecze na fb, służące do promocji przepisów. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na http://www.katalogsmakow.pl

Odpowiedz

Skomentuj

Close