Jogurtowe gofry bez jajek to kolejna odsłona łatwych i szybkich wersji gofrów, które u mnie ostatnio zdecydowanie królują. Pierwszy raz taka wersję gofrów z jogurtem robiłam już jakiś czas temu, ale tym razem postanowiłam wypróbować wersję wegańską i okazała się równie pyszna, mięciutka i delikatna, co wersja niewegańska z jogurtem naturalnym. Gofry wychodzą naprawdę delikatne, mają lekko sernikowaty posmak i idealnie smakują z owocami i syropem lub masłem orzechowym na wierzchu. W kwestii śniadań jestem zdecydowanie za szybkimi i łatwymi rozwiązaniami, więc takie jogurtowe gofry bez jajek to naprawdę skarb. Bardzo polecam i zapraszam :)
Jogurtowe gofry bez jajek
(2 porcje – 2 duże gofry)
~ 200 g jogurtu sojowego (w wersji niewegańskiej – naturalnego)
~ 140-150 g mąki pszennej / pełnoziarnistej / orkiszowej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 łyżka syropu klonowego
~ 1 łyżka oleju roślinnego
~ do podania dodatkowo: jogurt naturalny wegański, owoce (figi, borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, aż pozbędziemy się grudek.
Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy uważając, żeby ich nie przypalić Podajemy wedle uznania – u mnie z masłem orzechowym i jabłkiem ale pasują właściwie do wszystkich dżemów, owoców i słodkich dodatków. Smacznego :-)