fbpx

Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru

by Kucharka w baletkach

Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru to najlepsze ciasto bananowe, które jadłam w życiu. I mówię to z ręką na sercu.

Powstał bardzo spontanicznie. Moja mama bowiem odstawiła cukier i już pięknie trzyma się bez słodyczy trzeci tydzień. Ja natomiast chciałam zrobić dla niej małą legalną nagrodę. I wyszła najcudowniejsza na świecie!

Idealny zdrowy chlebek bananowy pokrojony

Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru jest pięknie wyrośnięty. Co więcej, odpowiednio wilgotny i słodki dzięki bananom i daktylom. Jest to fit ciasto idealne, które bije na głowę wszelkie babki pełne cukru i białej mąki.

Jest też taki prosty i szybki w przygotowaniu,. Jeżeli macie wszystkie składniki to za 30 minut może być już w Waszych piekarnikach. W moim pewnie jeszcze wiele razy się pojawi :D

Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 (keksówka 22x11 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 137 kalorii 4b, 27w, 2t, 2bł na porcję
Ocena 4.7/5
( 9 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 lub 3 duże dojrzałe banany (3 jeśli chcecie dać na wierzch jednego - nie jest to konieczne ;))
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ew. 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do daktyli dodajemy 2 obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia.
  4. Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę (i cynamon). Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Ostatniego trzeciego banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Przyklejamy na wierzch ciasta lekko dociskając.
  5. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Idealny zdrowy chlebek bananowy pokrojony

PS: Jeśli macie ochotę przy dodawaniu mąki wrzućcie posiekaną czekoladę czy orzechy włoskie :)

Idealny zdrowy chlebek bananowy pokrojony w keksówce
Idealny zdrowy chlebek bananowy pokrojony na talerzu

coś na dokładkę?

21 komentarzy

Natalia 5 maja 2018 - 17:11

Chlebki bananowe życiem <3 Jedno z moich ulubionych wypieków :)

Odpowiedz
Ervisha 5 maja 2018 - 17:34

I wyglada idealnie ;)

Odpowiedz
Ola 6 października 2021 - 08:06

A ile kalorii może mieć taki kawałek ? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 6 października 2021 - 13:17

Kaloryczność już dodana – jeżeli podzielimy na ciasto na 10 kawałków to jeden to ok. 137 :)

Odpowiedz
domowe-potrawy.pl 5 maja 2018 - 18:33

Bardzo smakowity chlebek :-)

Odpowiedz
Kaśka 10 maja 2018 - 11:04

chlebek bananowy u mnie również króluje w kuuchni :) Potwierdzam- smak jest obłedny, a ciasto świetne, bo wilgotne i długo utrzymujące świeżośc :)

Odpowiedz
Agnieszka Lewandowska 12 maja 2019 - 05:23

Jaka powinna być konsystencja ciasta ? (Przed upierzeniem)
Agnieszja

Odpowiedz
pinkyyy 12 maja 2019 - 08:57

Gęsta – jak na grube placki i taka, że można spokojnie na wierzch wcisnąć banana i się nie zatopi :)

Odpowiedz
Agnieszka Lewandowska 12 maja 2019 - 10:37

Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie a ciasto wyszło strasznie gęste, do tego stopienia ze się kruszylo, tym samym nie było mowy o orzekaniu go do formy :-) co prawda zamiast maki z przepisu użyłam (w tych samych proporcjach) maki kokosowej, ale czy to powód innego stanu skupienia ;-)

Odpowiedz
pinkyyy 12 maja 2019 - 16:29

Akurat w przypadku mąki kokosowej tak właśnie mogło się zdarzyć – nie zawiera glutenu, więc zupełnie inaczej zachowuje się niż mąka pszenna, a że ma dużo błonnika to dużo bardziej absorbuje wilgoć, przez co właśnie mogło tak się zdarzyć. Mi już raz udało się przejechać na plackach na samej mące kokosowej ;-) Jeżeli bardzo Pani chce upiec na mące kokosowej ten chlebek próbowałabym raczej zmieszać ją z inną np. owsianą. Sama go dzisiaj robiłam dokładnie według przepisu i wszystko wyszło, więc przepis jest zbadany już wielokrotnie i nie tylko przez mnie :)

Odpowiedz
Agnieszka Lewandowska 12 maja 2019 - 17:45

:-) dziękuje za odpowiedzi
Ciasto choć niskie i dość twarde znika z formy, wiec chyba walory smakowe zachowało :-) na pewno spróbuje zrobić je ponownie z takim rodzajem maki jak w przepisie
Pozdrawiam
Agnieszka

pinkyyy 13 maja 2019 - 09:28

Mega się cieszę, że Pani skorzystała i choć nie do końca wyszło jak miało to wyszło smacznie, a to przecież najważniejsze :D Pozdrawiam serdecznie <3

Ewelina 23 stycznia 2020 - 06:47

Przyznam się, że bananowego chleba jeszcze nie robiłam. Aż sama się dziwię ;)

Odpowiedz
Katarzyna 6 marca 2020 - 08:12

Chlebek bananowy wygląda super! Właśnie czegoś takiego szukałam :)
Czy chodzi tu o mąkę pełnoziarnistą pszenną czy żytnią? Czy nie ma to znaczenia?

Odpowiedz
pinkyyy 6 marca 2020 - 08:41

Lepiej pszenną, bo żytnia może być za ciężka i jest większe ryzyko zakalca ;-) I jest delikatniejsza w smaku pszenna w moim odczuciu :-)

Odpowiedz
pinkyyy 13 marca 2020 - 18:29

Myślę, że powinien ładnie wyjść – może nawet okazać się, że będzie bardziej puszysty, czekam na efekty :-) Pozdrawiam serdecznie !
PS: Ja też niestety zostałam tylko z białą mąką i od dwóch dni szukam płatków owsianych, więc łączę się w bólu ;)

Odpowiedz
Katarzyna 12 marca 2020 - 15:09

Dziękuję za odpowiedź. Niestety przy obecnych deficytach mąki w sklepach (tak, pełnoziarnistej również!), mam tylko pszenna typ 750. Wiem, że mniej zdrowa niż pełnoziarnista, ale bardzo chcę wypróbować ten przepis. Wyjdzie z takiej mąki? Powinnam jakoś dostosować proporcje, czy robić po prostu tak, jak w przepisie?

Odpowiedz
pinkyyy 29 maja 2020 - 13:31

Bardzo przepraszam, że dopiero odpisuję, musiałam zatwierdzić komentarz i zapomnieć odpisać.

Powinien wyjść, nawet bardziej puszysty niż z pełnoziarnistą :) I trzeba wziąć tyle same, ile w przepisie mąki :)

Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że jeszcze skorzysta Pani z przepisu albo już skorzystała ;)

Odpowiedz
Marta 29 maja 2020 - 08:24

A z mąki razowej wyjdzie???

Odpowiedz
pinkyyy 29 maja 2020 - 13:33

Jest większe ryzyko zakalca, ale próbowałabym :)

Tylko wtedy zamiast chlebka zrobiłabym z tego samego przepisu muffinki, bo wtedy trochę zmniejszyłoby się ryzyko, że ciasto zrobi się zakalcowate i opadnie ;)

Odpowiedz
The easiest date mousse cheesecake - no mixer, fluffy, sweet and delicious | ReC 12 marca 2021 - 17:31

[…] are by far my favorite dried fruit that I add to my cakes, which can be easily seen seeing the perfect banana breadthe last perfect fit cheesecake brownies whether fit maple date cheesecake without sugar. And since […]

Odpowiedz

Skomentuj

Close