Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru to najlepsze ciasto bananowe, które jadłam w życiu. I mówię to z ręką na sercu.
Powstał bardzo spontanicznie. Moja mama bowiem odstawiła cukier i już pięknie trzyma się bez słodyczy trzeci tydzień. Ja natomiast chciałam zrobić dla niej małą legalną nagrodę. I wyszła najcudowniejsza na świecie!
Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru jest pięknie wyrośnięty. Co więcej, odpowiednio wilgotny i słodki dzięki bananom i daktylom. Jest to fit ciasto idealne, które bije na głowę wszelkie babki pełne cukru i białej mąki.
Jest też taki prosty i szybki w przygotowaniu,. Jeżeli macie wszystkie składniki to za 30 minut może być już w Waszych piekarnikach. W moim pewnie jeszcze wiele razy się pojawi :D
SKŁADNIKI
- 100 g suszonych daktyli
- 2 lub 3 duże dojrzałe banany (3 jeśli chcecie dać na wierzch jednego - nie jest to konieczne ;))
- 1 jajko
- 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ew. 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do daktyli dodajemy 2 obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia.
- Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę (i cynamon). Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Ostatniego trzeciego banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Przyklejamy na wierzch ciasta lekko dociskając.
- Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
PS: Jeśli macie ochotę przy dodawaniu mąki wrzućcie posiekaną czekoladę czy orzechy włoskie :)
21 komentarzy
Chlebki bananowe życiem <3 Jedno z moich ulubionych wypieków :)
I wyglada idealnie ;)
A ile kalorii może mieć taki kawałek ? :)
Kaloryczność już dodana – jeżeli podzielimy na ciasto na 10 kawałków to jeden to ok. 137 :)
Bardzo smakowity chlebek :-)
chlebek bananowy u mnie również króluje w kuuchni :) Potwierdzam- smak jest obłedny, a ciasto świetne, bo wilgotne i długo utrzymujące świeżośc :)
Jaka powinna być konsystencja ciasta ? (Przed upierzeniem)
Agnieszja
Gęsta – jak na grube placki i taka, że można spokojnie na wierzch wcisnąć banana i się nie zatopi :)
Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie a ciasto wyszło strasznie gęste, do tego stopienia ze się kruszylo, tym samym nie było mowy o orzekaniu go do formy :-) co prawda zamiast maki z przepisu użyłam (w tych samych proporcjach) maki kokosowej, ale czy to powód innego stanu skupienia ;-)
Akurat w przypadku mąki kokosowej tak właśnie mogło się zdarzyć – nie zawiera glutenu, więc zupełnie inaczej zachowuje się niż mąka pszenna, a że ma dużo błonnika to dużo bardziej absorbuje wilgoć, przez co właśnie mogło tak się zdarzyć. Mi już raz udało się przejechać na plackach na samej mące kokosowej ;-) Jeżeli bardzo Pani chce upiec na mące kokosowej ten chlebek próbowałabym raczej zmieszać ją z inną np. owsianą. Sama go dzisiaj robiłam dokładnie według przepisu i wszystko wyszło, więc przepis jest zbadany już wielokrotnie i nie tylko przez mnie :)
:-) dziękuje za odpowiedzi
Ciasto choć niskie i dość twarde znika z formy, wiec chyba walory smakowe zachowało :-) na pewno spróbuje zrobić je ponownie z takim rodzajem maki jak w przepisie
Pozdrawiam
Agnieszka
Mega się cieszę, że Pani skorzystała i choć nie do końca wyszło jak miało to wyszło smacznie, a to przecież najważniejsze :D Pozdrawiam serdecznie <3
Przyznam się, że bananowego chleba jeszcze nie robiłam. Aż sama się dziwię ;)
Chlebek bananowy wygląda super! Właśnie czegoś takiego szukałam :)
Czy chodzi tu o mąkę pełnoziarnistą pszenną czy żytnią? Czy nie ma to znaczenia?
Lepiej pszenną, bo żytnia może być za ciężka i jest większe ryzyko zakalca ;-) I jest delikatniejsza w smaku pszenna w moim odczuciu :-)
Myślę, że powinien ładnie wyjść – może nawet okazać się, że będzie bardziej puszysty, czekam na efekty :-) Pozdrawiam serdecznie !
PS: Ja też niestety zostałam tylko z białą mąką i od dwóch dni szukam płatków owsianych, więc łączę się w bólu ;)
Dziękuję za odpowiedź. Niestety przy obecnych deficytach mąki w sklepach (tak, pełnoziarnistej również!), mam tylko pszenna typ 750. Wiem, że mniej zdrowa niż pełnoziarnista, ale bardzo chcę wypróbować ten przepis. Wyjdzie z takiej mąki? Powinnam jakoś dostosować proporcje, czy robić po prostu tak, jak w przepisie?
Bardzo przepraszam, że dopiero odpisuję, musiałam zatwierdzić komentarz i zapomnieć odpisać.
Powinien wyjść, nawet bardziej puszysty niż z pełnoziarnistą :) I trzeba wziąć tyle same, ile w przepisie mąki :)
Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że jeszcze skorzysta Pani z przepisu albo już skorzystała ;)
A z mąki razowej wyjdzie???
Jest większe ryzyko zakalca, ale próbowałabym :)
Tylko wtedy zamiast chlebka zrobiłabym z tego samego przepisu muffinki, bo wtedy trochę zmniejszyłoby się ryzyko, że ciasto zrobi się zakalcowate i opadnie ;)
[…] are by far my favorite dried fruit that I add to my cakes, which can be easily seen seeing the perfect banana breadthe last perfect fit cheesecake brownies whether fit maple date cheesecake without sugar. And since […]