Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną bez cukru idealny to ciasto, które pokocha każdy.
Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru to jeden z ulubionych przepisów na blogu. Ja sama regularnie do niego wracam. W okresie przedświątecznym dodaję przyprawę do piernika, żeby zyskało świąteczny posmak. Natomiast latem lubię dorzucić owoce typu maliny lub brzoskwinie na wierzch.
Kocham go nie tylko ja, ale również moi rodzice. Choć nie przepadają za fit wypiekami i zawsze zweszą, kiedy próbuję przemycić zdrowe ciasto, to w tym przypadku nigdy nie oponują. A, co więcej, to fit ciasto zazwyczaj po kilku godzinach magicznie znika.
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną to chlebek na bazie mąki jaglanej

Stwierdziłam więc, że czas na nową bogatszą wersję. Taką, która odświeży nieco tradycyjną wersję bez dodatków. A dodatkowo, przyda się osobom ograniczającym mąkę pszenną lub gluten. I powstał idealny bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną bez cukru.
Mąkę pszenną zastąpiłam tutaj mąką jaglaną i mąką z ciecierzycy. Taka mieszanka sprawia, że ciasto ma lekko orzechowy posmak, jest bardzo przyjemnie puszysty i mięciutki.
Idealny bezglutenowy chlebek z żurawiną bez cukru można zostawić bez niczego. Sam w sobie jest pyszny, a dodatek żurawiny nadaje ciekawy posmak. Jednak, żeby był jeszcze lepszy można go też przełożyć twarożkiem, domową nutellą albo polać jogurtową polewą.
Ja pozostałam przy minimalistycznej wersji bez niczego. Jednak, zachęcam do znalezienia swojej idealnej wersji :)

SKŁADNIKI
- 100 g daktyli suszonych
- 2 lub 3 duże dojrzałe banany (3 jeśli chcecie dać na wierzch jednego – nie jest to konieczne ;))
- 1 jajko
- 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 70 g żurawiny suszonej
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do daktyli dodajemy 2 obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy blenderem do dokładnego połączenia.
- Do masy dodajemy mąki, proszek, sodę, cynamon i posiekaną żurawinę. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia.
- Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Jeżeli chcemy banana na wierzchu, kroimy go wzdłuż na pół i przyklejamy na wierzch ciasta lekko dociskając.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche).
- Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
3 komentarze
Chlebek z poprzedniego przepisu bardzo mi posmakował. Ten pewnie również spróbuję. :)
Ale super <3 Ja uwielbiam te chlebki i pewnie jeszcze wymyślę kilka innych wersji :D
Jaka inna make za make z ciecierzycy mogę użyć , nie posiadam a nie chce kupowac bo jej nie wykorzystam, czy ryzowa albo owsiana mogę spróbować?