Fit sernikobrownies z truskawkami to idealne fit ciasto na lato.
Generalnie zdrowe sernikobrownies bez cukru pojawia się u mnie dość często w różnych postaciach. Generalnie uwielbiam połączenie czekoladowego ciasta z delikatnym waniliowym sernikiem.
Pokazywałam Wam już okrągłe zdrowe sernikobrownies bez cukru i sernikobrownies z truskawkami. Dzisiaj jednak przyszła pora na idealne fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru na spodzie z czerwonej fasoli.
Brownies z czerwonej fasoli ostatnio mnie zaczarowało. Prawdę mówiąc, obok brownies z batatów, to dla mnie teraz najlepsza wersja brownies. Jest idealnie czekoladowe, ciężkie i lekko ciagutkowe. To wszystko sprawia, że idealnie pasuje do delikatnej wierzchniej warstwy sernika.
Fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru idealne

Dla mnie w ogóle wszelkie ciasta łączące czekoladowe z sernikiem są wręcz skazane na sukces. Ja nie przepadam za czekoladowymi ciastami. Jednak, dodatek warstwy sernikowej sprawia, że robią się sto razy bardziej apetyczne i pyszne.
Warstwa sernikowa wpływa zresztą nie tylko na smak, ale też na delikatność całości. Nie mamy tutaj tylko zapychającego sycącego brownies, ale tez lekki puszysty wierzch. A takiemu duetowi nie sposób się oprzeć.
Latem najlepiej wypadają z dodatkiem miękkich owoców. I właśnie stąd tutaj mamy truskawki. Jednak, truskawki można zastąpić też malinami czy brzoskwiniami. Zapewniam, że w każdej wersji to sernikobrownies będzie hitem.

SKŁADNIKI
Brownie z fasoli:
- 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 240 g po odsączeniu)
- 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
- 100 g suszonych daktyli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki pszennej / jaglanej (ok. 20 g)
- 1-2 łyżki kakao (ok. 25 g)
Sernik waniliowy:
- 200 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 200 g truskawek / malin / borówek
PRZYGOTOWANIE
Brownie z fasoli:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki) i odstawiamy na ok. 15 minut. Odciskamy i przekładamy do miski.
- Puszkę fasoli odcedzamy z zalewy, przepłukujemy dokładnie wodą i osuszamy. Wrzucamy do daktyli razem z obranym pokrojonym bananem, olejem, mąką i kakao. Wszystko razem miksujemy do połączenia.
- Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej.
Sernik:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do dokładnego połączenia.
- Ostrożnie wykładamy na wierzch spodu brownie uważając, żeby nie zmieszać obydwóch warstw. Na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne owoce.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.
- Wyjmujemy i dokładnie studzimy, najlepiej przez noc (brownie naprawdę potrzebuje kilku solidnych godzin, żeby nabrać odpowiedniej konsystencji). Smacznego :)


2 komentarze
Piekne , nie ma mowy w przepisie o truskawkach a na zdjęciu są😆
Jak to się stało, nie wiem 😅 Dziękuję za uwagę, dopisałam :)