fbpx

Gulasz wieprzowy z dynią

by Kucharka w baletkach

Gulasz wieprzowy z dynią na umilenie tej ponurej jesiennej aury. To danie to kolejna przepyszna i sezonowa potrawa z dynią, której warto spróbować.

Taki gulasz wieprzowy z dynią robi się bardzo szybko. Wieprzowa polędwiczka jest bowiem nie tylko bardzo soczysta, ale też bardzo szybko robi się miękka. Dzięki temu taki gulasz można naprawdę szybko zrobić.

Dodatkowo, mięso w połączeniu z lekko słodką dynią i delikatną cukinią smakuje cudownie! Bardzo fajną nutkę nadaje tutaj też wędzona papryka. Nie rezygnujcie z niej, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, który nadaje daniom niepowtarzalny charakter. Gwarantuję, że będzie Wam pięknie służyć. Zapraszam na przepyszny gulasz wieprzowy i dynią :)

Gulasz wieprzowy z dynią

  • 1 cebula
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
  • 400 g dyni
  • 1 mała cukinia (ok. 200 g)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

1.Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie.

2. Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wrzucamy po 2-3 minutach na patelnię z cebulą i zmniejszamy ogień na średni. Smażymy kilka minut.

3. Dorzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię oraz drobniutko posiekane pomidory. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy dynię pokrojoną w kostkę.

4. Mieszamy i całość podlewamy ok. 1/4 szklanki wody, a następnie dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Dusimy na średnim ogniu, aż dynia zrobi się miękka.

5. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru.

6. Solimy i pieprzymy na koniec i podajemy z ugotowaną kaszą. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 3 października 2017 - 16:45

Dynia króluje u Ciebie na stole ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close