Gulasz wieprzowy z dynią na umilenie tej ponurej jesiennej aury. To danie to kolejna przepyszna i sezonowa potrawa z dynią, której warto spróbować.
Taki gulasz wieprzowy z dynią robi się bardzo szybko. Wieprzowa polędwiczka jest bowiem nie tylko bardzo soczysta, ale też bardzo szybko robi się miękka. Dzięki temu taki gulasz można naprawdę szybko zrobić.
Dodatkowo, mięso w połączeniu z lekko słodką dynią i delikatną cukinią smakuje cudownie! Bardzo fajną nutkę nadaje tutaj też wędzona papryka. Nie rezygnujcie z niej, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, który nadaje daniom niepowtarzalny charakter. Gwarantuję, że będzie Wam pięknie służyć. Zapraszam na przepyszny gulasz wieprzowy i dynią :)
Gulasz wieprzowy z dynią

- 1 cebula
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
- 400 g dyni
- 1 mała cukinia (ok. 200 g)
- 2 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
1.Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie.
2. Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wrzucamy po 2-3 minutach na patelnię z cebulą i zmniejszamy ogień na średni. Smażymy kilka minut.
3. Dorzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię oraz drobniutko posiekane pomidory. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy dynię pokrojoną w kostkę.
4. Mieszamy i całość podlewamy ok. 1/4 szklanki wody, a następnie dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Dusimy na średnim ogniu, aż dynia zrobi się miękka.
5. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru.
6. Solimy i pieprzymy na koniec i podajemy z ugotowaną kaszą. Smacznego :)
1 komentarz
Dynia króluje u Ciebie na stole ;)