fbpx

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem

by Kucharka w baletkach

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem to naleśniki, które najczęściej zamawiam w Manekinie.

Postanowiłam jednak zrobić sobie takie w domowych warunkach. Do Torunia nie zawsze mi po drodze, a do warszawskiego Manekina zawsze kolejki ;) Jednak, okazało się, że domowe naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem były równie pyszne, co wersja z restauracji.

W tradycyjnej wersji naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem są na mące pszennej. Jednak, ja uwielbiam połączenie mąki gryczanej ze szpinakiem. Zawsze podmieniam sobie typ naleśniki na gryczany. I w domu też poszłam w grykę.

Zresztą nawet Francuzi doceniają gryczaną mąkę smażąc z niej galettes brettones. Na blogu znajdziesz wersję ze szparagami i jajkiem, ale bardzo popularna jest też prosta wersja z boczkiem i serem.

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem są sycące i pyszne

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem - jedna sztuka na talerzu

Takie naleśniki z mąki gryczanej wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinakiem, jajkiem i roztopionym serem to idealny obiad lub kolacja. Świetnie pasują do podania z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

I po zjedzeniu już tylu naleśników ze szpinakiem, przestało pasować mi mięso do naleśników na słono. Musi być coś fajnie wypełniającego typu szpinak lub brokuły, oczywiście z jakimś serem i innymi warzywami.

Te naleśniki gryczane to klasyk i mam nadzieję, że pokochasz je równie jak ja :)

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem

Drukuj
Liczba porcji: 4 sztuki Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 315 kalorii 20 g białka, 25 g węglowodanów, 17 g tłuszczy, 4 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju do natłuszczenia patelni

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki gryczane:

  1. Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy resztę, dokładnie łączymy trzepaczką i odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
  2. Patelnię natłuszczamy i porządnie rozgrzewamy.
  3. Smażymy 4 naleśniki.

Nadzienie:

  1. Szpinak rozmrażamy (najlepiej wyjąć parę godzin przed z zamrażalnika ;))
  2. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy ok. 5 minut.
  3. Szpinak rozkładamy na 4 naleśniki.
  4. Na każdym układamy jajka pokrojone w plasterki i plaster sera. Zawijamy wedle uznania. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię smażąc po 2-3 minuty z każdej strony, żeby ser się roztopił.
  5. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 4 lutego 2017 - 20:45

Jestem ciekawa co to za słynna naleśnikarnia :) Szkoda, że do Torunia mam aż tak daleko… może kiedyś tam zawitam :)
A naleśnik pięknie przypieczony :)

Odpowiedz
Ania S 5 lutego 2017 - 08:23

Pysznie zawinięty :)
A kompozycja nadzienia bardzo mi się podoba :)

Odpowiedz
Jud 5 lutego 2017 - 16:17

Ja jakoś do szpinaku powoli się przekonuję. A pomysł bardzo fajny :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close