fbpx

Gryczane naleśniki z brokułami, łososiem i ricottą

by Kucharka w baletkach

Do końca ricottowej akcji już tylko tydzień został, ten maj strasznie szybko zleciał… Mam nadzieję, że kogoś już zainspirowały ricottowe przepisy, bo same pyszności lądują :> Ja też chcę mieć w tym swój mały wkład, więc mam dla Was coś ricottowego, bardzo łatwego, a zarazem tak delikatnego, wykwintnego i pysznego – przed Wami gryczane naleśniki z brokułami, łososiem i ricottą. Łosoś i ricotta to jedno z moich ulubionych połączeń, a dorzucają jeszcze tutaj brokuły to już eksplozja smaku. Spróbujcie koniecznie, gryczane naleśniki z brokułami, łososiem i ricottą smakują obłędnie <3 
A o szparagowe przepisy oczywiście nie musicie się martwić, już następnym razem powrócę na sezonowe ścieżki. Dzisiaj zresztą zaopatrzyłam się w kolejny pęczek, więc jeszcze parę pomysłów na szparagi będzie :> Choć ostatnio trochę tez je zdradzam dla młodej kapusty, więc na nią też możecie liczyć ;>

Gryczane naleśniki z brokułami, łososiem i ricottą

Naleśniki:
~ 100 g mąki gryczanej
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1/2 szklanki wody

Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy resztę, dokładnie łączymy  iodstawiamy na przynajmniej 15 minut. Smażymy 4 piękne naleśniki na rozgrzanej patelni.

Nadzienie:
~ 400 g różyczek z brokuła
~ 100 g łososia wędzonego
~ 150 g ricotty
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej

Różyczki brokuła gotujemy ok. 5-7 minut w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Siekamy je drobniutko.
Plastry łososia kroimy w kostkę i chwileczkę podsmażamy na rozgrzanej patelni. Po ok. 1 minucie wyłączamy grzanie i dodajemy brokuły. Mieszamy. Dodajemy ricottę. Doprawiamy i faszerujemy naleśniki składając je w dowolny sposób. Ja zawsze jeszcze chwilę je podsmażam z każdej strony, żeby zrobiły się chrupiące ;) Smacznego!


Viva Ricotta! edycja III

coś na dokładkę?

2 komentarze

Kraina Sosny 26 maja 2016 - 06:49

Piękna struktura :D

Odpowiedz
Ervisha 26 maja 2016 - 17:17

Z brokułami jak najbardziej :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close