fbpx

Gnocchi z ricotty w sałatce z szynką parmeńską

by Kucharka w baletkach

Gnocchi z ricotty w sałatce z szynką parmeńską to sycąca piękna sałatka, która idealnie pasuje jako fit kolacja lub lekki obiad.

Jak już kiedyś pisałam, rzadko miałam do czynienia z robieniem klusek czy pierogów. Nie jestem jeszcze w tym jeszcze biegła, ale powoli się uczę. Tym razem postanowiłam dać szansę włoskim kluseczkom gnocchi z ricotty.

Odmian gnocchi jest wiele. Można je zrobić też z ziemniaków. Jednak, bardzo popularna jest również wersja ze szpinakiem i ricottą. Ja zdecydowałam się na tą, w której prym wiedzie ricotta. Choć może nie wyglądają perfekcyjnie, to są takie delikatne i mięciutkie, że smak wynagradza wszystko!

Gnocchi podawać można na wiele sposobów. Mogą zostać polane klasyczną zasmażką z bułki tartej, z pomidorowym sosem, na podsmażonym szpinaku posypane serem czy w sałatce. Ja właśnie zdecydowałam się na sałatkę. Ostatnio jakoś nie mogę żyć bez szynki parmeńskiej, a podsmażona i chrupiąca to już cudo! Polecam gorąco :)

Gnocchi z ricotty w sałatce

(2 porcje)

Gnocchi:
~ 250 g ricotty
~ 125 g mąki pszennej (u mnie razowa)
~ 1 jajko
~ szczypta soli

Wszystko razem łączymy. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki (ale starajmy się nie za dużo, bo nie będą miękkie! ciasto będzie trochę klejące,ale to nic ;)). Dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek. Nożem kroimy na kluseczki, na których widelcem odciskamy wzorek.
Zagotowujemy wodę w garnku i ją solimy. Wrzucamy kluseczki i gotujemy je ok. 2 minut (2 minuty od momentu, kiedy woda ponownie się zagotuje, a nie kiedy wrzucimy gnocchi ;)).

~ 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
~ 3-4 plastry szynki parmeńskiej (wrzuconych na rozgrzaną patelnię, żeby stały się chrupiące ;))
~ 2 pomidory
~ 3-4 łyżki majonezu/jogurtu
~ sól, pieprz

Mieszankę sałat mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę pomidorami, majonezem i jogurtem. Solimy i pieprzymy. Wrzucamy gnocchi i delikatnie mieszamy. Wykładamy porcje na talerze i na wierzchu układamy szynkę parmeńską. Smacznego ;)



 

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 29 maja 2016 - 14:01

Bez szynki mogę zjesć :)

Odpowiedz
Ania S 29 maja 2016 - 16:48

Podobnie jak ja :D

Odpowiedz
Patrycja 30 maja 2016 - 07:36

Ale muszą być delikatne w smaku!

Odpowiedz

Skomentuj

Close