Wiem, że sezon na fasolkę szparagową już dawno minął, ale może akurat sprytnie ją zamroziliście (jak ja :D), a jak nie to supermarkety Was wyręczyły :p W każdym razie po świątecznym weekendzie na powolne powrócenie do normalnego biegu rzeczy proponuję dzisiaj oryginalny sposób na przyrządzenie fasolki szparagowej – jako fasolka szparagowa z orzechami włoskimi. O wiele zdrowsza wersja niż ta tradycyjna na maśle z bułką tartą, a równie smaczna. Zobaczyłam podobny przepis w gazetce, od razu mi się spodobał i wiedziałam, że trafi w moje gusta. Pomidory, fasolka świetnie razem pasują, a dodatek orzechów włoskich (których mamy teraz cudowne zapasy w domu <3) i miksu ziół sprawia, że całość smakuje niezwykle. Wspaniały dodatek do obiadu, a przy okazji sposób na poznanie kuchni gruzińskiej. U mnie fasolka szparagowa z orzechami włoskimi wylądowała obok podpieczonej piersi z kurczaka i kaszy bulgur, w której ostatnio się zakochałam. Polecam serdecznie :)
Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi
~ 400 g fasolki szparagowej zielonej
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 2 średnie pomidory
~ 4-5 łyżek orzechów włoskich
~ 0,5 łyżeczki ostrej papryki
~ 0,5 łyżeczki natki pietruszki suszonej (lub świeżej ;))
~ 0,5 łyżeczki koperku suszonego
~ 0,5 łyżeczki cząbru
~ 0,5 łyżeczki kolendry suszonej
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy
Od fasolki szparagowej odcinamy końce i kroimy na mniejsze części. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Cebulę siekamy i podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekane drobno pomidory i smażymy kilka minut. Doprawiamy i mieszamy dokładnie. Wrzucamy fasolkę i zmielone orzechy. Smażymy jeszcze minutkę i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
moje smaki! kocham:D
Coś dla mnie :) Orzechy zamiast bułki tartej to idealne rozwiązanie :) Jadłam podobnie ale z prażonymi ziarnami :)
Coś nowatorskiego! Widzę, że mamy wspólne pasje: gotowanie, taniec, języki obce :)
Zapraszam do siebie:
https://artspektrum.blogspot.com/