fbpx

Ekspresowe placuszki rybne, czyli fit kotleciki rybne

by Kucharka w baletkach

Ekspresowe placuszki rybne, czyli fit kotleciki rybne to przepis, który powinien znać każdy.

Pamiętam, że zaczęłam je smażyć na studiach z tuńczyka w puszce. Były zawsze idealną opcją na szybki i naprawdę sycący obiad w połączeniu z ugotowanym ryżem i warzywami.

Ten przepis na ekspresowe placki z tuńczyka zresztą podałam też moim znajomym i oni też go pokochali. I wiem, że w ich akademiku generalnie zaczął cieszyć się dużą popularnością ;)

Jednak, od tego czasu już troszkę minęło. Ja przestałam jeść tuńczyka z puszki, oni przestali jeść ryby. Ten przepis, mimo, że jest na blogu, został trochę zapomniany.

Dopoki nie wpadłam na to, że przecież można zrobić takie same kotleciki rybne z wędzonej ryby. I odkąd zaczęłam to robić, te fit placuszki rybne pojawiają się u nas w każdym tygodniu.

Ekspresowe placuszki rybne idealne na święta i od święta

Ekspresowe placuszki rybne od góry na talerzu z roszponką

Ten przepis jest nie tylko ekspresowy i łatwy, ale też bardzo uniwersalny. Można użyć większość wędzonych ryb, jak pstrąg, makrela, karmazyn, ale nie robiłabym ich raczej z łososia. Jakoś łosoś mi tutaj nie pasuje, a poza tym byłby bardzo kosztowna opcja.

Świetnie pasują zarówno z pieczonymi ziemniakami i surówkami, czy ugotowanym ryżem z warzywami. Mogą też zastąpić mięsnego kotleta w burgerze sprawiając, że zaserwujemy sobie zdrowego fiszburgera.

Bardzo polecam kombinować z tym przepisem. Poniżej znajdziesz moją ulubioną wersję ze szczypiorkiem. Jednak, można też popróbować z innymi ziołami czy przyprawami. Zapraszam :)

Ekspresowe placuszki rybne

Drukuj
Liczba porcji: 4 sztuki Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 150 kalorii 16 g białka, 9 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g mięsa z wędzonej ryby np. pstrąga
  • 2 jajka
  • garść posiekanego szczypiorku
  • solidna szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso rozgniatamy dokładnie widelcem sprawdzając dokładnie czy nie ma w nim ości.
  2. Wbijamy do niego jajka, dodajemy szczypiorek i pieprz. Nie solimy, bo wędzone ryby już są bardzo słone. Mieszamy dokładnie do połączenia.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło. Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy placki na patelni. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy 2-3 minuty na każdej stronie.
  4. Przekładamy na talerz i podajemy wedle uznania. Smacznego :)

Ekspresowe placuszki rybne na talerzu z roszponką

coś na dokładkę?

3 komentarze

Dorota 21 grudnia 2022 - 18:43

Będę musiała kiedyś spróbowac. Zapowiadają się pysznie

Odpowiedz
Karolina 23 grudnia 2022 - 06:33

Bardzo ciekawy przepis. Czy można zrobić placuszki w piekarniku?

Odpowiedz
Karolina 27 lutego 2023 - 14:14

Palcuszki zrobiłam na patelni z nieprzywierającą powłoką bez tluszczu i wyszły fantastycznie. Kolejny trafiony przepis i bardzo szybki.

Odpowiedz

Skomentuj

Close