Ekspresowe placuszki rybne, czyli fit kotleciki rybne to przepis, który powinien znać każdy.
Pamiętam, że zaczęłam je smażyć na studiach z tuńczyka w puszce. Były zawsze idealną opcją na szybki i naprawdę sycący obiad w połączeniu z ugotowanym ryżem i warzywami.
Ten przepis na ekspresowe placki z tuńczyka zresztą podałam też moim znajomym i oni też go pokochali. I wiem, że w ich akademiku generalnie zaczął cieszyć się dużą popularnością ;)
Jednak, od tego czasu już troszkę minęło. Ja przestałam jeść tuńczyka z puszki, oni przestali jeść ryby. Ten przepis, mimo, że jest na blogu, został trochę zapomniany.
Dopoki nie wpadłam na to, że przecież można zrobić takie same kotleciki rybne z wędzonej ryby. I odkąd zaczęłam to robić, te fit placuszki rybne pojawiają się u nas w każdym tygodniu.
Ekspresowe placuszki rybne idealne na święta i od święta

Ten przepis jest nie tylko ekspresowy i łatwy, ale też bardzo uniwersalny. Można użyć większość wędzonych ryb, jak pstrąg, makrela, karmazyn, ale nie robiłabym ich raczej z łososia. Jakoś łosoś mi tutaj nie pasuje, a poza tym byłby bardzo kosztowna opcja.
Świetnie pasują zarówno z pieczonymi ziemniakami i surówkami, czy ugotowanym ryżem z warzywami. Mogą też zastąpić mięsnego kotleta w burgerze sprawiając, że zaserwujemy sobie zdrowego fiszburgera.
Bardzo polecam kombinować z tym przepisem. Poniżej znajdziesz moją ulubioną wersję ze szczypiorkiem. Jednak, można też popróbować z innymi ziołami czy przyprawami. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 250 g mięsa z wędzonej ryby np. pstrąga
- 2 jajka
- garść posiekanego szczypiorku
- solidna szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Mięso rozgniatamy dokładnie widelcem sprawdzając dokładnie czy nie ma w nim ości.
- Wbijamy do niego jajka, dodajemy szczypiorek i pieprz. Nie solimy, bo wędzone ryby już są bardzo słone. Mieszamy dokładnie do połączenia.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy placki na patelni. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy 2-3 minuty na każdej stronie.
- Przekładamy na talerz i podajemy wedle uznania. Smacznego :)

3 komentarze
Będę musiała kiedyś spróbowac. Zapowiadają się pysznie
Bardzo ciekawy przepis. Czy można zrobić placuszki w piekarniku?
Palcuszki zrobiłam na patelni z nieprzywierającą powłoką bez tluszczu i wyszły fantastycznie. Kolejny trafiony przepis i bardzo szybki.