Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, szpinakiem i kaszą pęczak to danie, którego nie spodziewałam się jeść jeszcze w tym roku. Ale zostałam mile zaskoczona na sobotnich zakupach i upolowałam dwie przepiękne dynie piżmowe, więc będzie się jeszcze działo (i dyniowało tutaj :D). Dotychczas prezentowałam Wam propozycje z najpopularniejszą dynią hokkaido, a jak się okazało, dynia piżmowa ma troszkę inny smak, bardziej maślany i lekko orzechowy. Zakochałam się w obydwóch, ale do faszerowania piżmowa lekko wygrywa :> Nafaszerowałam ją kurczakiem podsmażonym ze szpinakiem, ugotowaną kaszą pęczak i serem żółtym – klasycznie i prosto, ale smakowało wspaniale <3 Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, szpinakiem i kaszą pęczak – polecam z całego serduszka, zapiekanka idealna :)
Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, szpinakiem i kaszą pęczak
(2 porcje)
~ 1 dynia piżmowa średnia (ok. 900-1000 g)
~ 1 mała cebulka
~ 1/2 piersi z kurczaka (ok. 200 g)
~ 200 g mrożonego szpinaku (świeży też spoko ;))
~ 1/2 woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g)
~ 1 czerwona papryka mała
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ szczypta gałki muszkatołowej
~ 2 duże plastry sera żółtego (ok. 50 g)
~ olej do smażenia
Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to warto wyjąć go na samym początku albo nawet wcześniej, będzie potem sprawniej szło ;). Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Dynię kroimy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy gniazdo nasienne (pestki są jadalne jakby co ;)). Wydrążamy też kilka łyżek miąższu, żeby wgłębienie było nieco większe (bo farsz się nie zmieści ;)) a miąższ możecie wykorzystać do innych dań – ciastek, owsianki czy frytek dyniowych ;)). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, aż dynia lekko zmięknie (u mnie to szybko poszło, bo dość dużo środka wydrążyłam; jeżeli pozostawiacie grubą ściankę miąższu potrzymajcie 10 minut dłużej ;)).
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną na kawałki i przyprawioną solą, pieprzem, papryką i czosnkiem pierś z kurczaka. Smażymy kilka minut, aż mięso dojdzie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po kilku minutach szpinak oraz kaszę. Wszystko mieszamy dokładnie i smażymy razem ok. 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Tak przygotowanym farszem napełniamy podpieczone połówki dyni. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Podajemy. Smacznego :)
4 komentarze
A ja nadal nie jadłam dyni :P
Ostatnia szansa w tym roku kochana :D Ja myślałam, ze nie lubię, a ten rok pokazał, ze sie bardzo myliłam :p
Nie powiem ale danie super . Bardzo efektowne ,zdrowe i oryginalne Mam jedna dynie ,wlasnie piżmowa i jedna wolna piers z kurczaka z która nie wiedziałam co zrobić reszte dodatkow tez posiadam będzie wiec wykintne danie z dyni. Wielkie dzięki za pomysl i przepis .
Kocham dynie bo sa takie urokliwe no i smaczne .Tez je w poprzednim roku odkryłam.Powodzenia w Nowym Roku.
Dziękuję, takie komentarze uskrzydlają :) Bardzo się cieszę, że wpadł Pani przepis w oko. Naprawdę wychodzi bardzo smaczne, więc życzę smacznego i dużo radości oraz szczęścia w nowym roku :)