fbpx

Dynia makaronowa pieczona z czarnym ryżem i serem

by Kucharka w baletkach

Dynia makaronowa pieczona z czarnym ryżem i serem to idealny rozgrzewający i sycący jesienny obiad, który pokocha każdy.

Dynia makaronowa to jedna z ciekawszych odmian dyni. Jeżeli interesują Cię różne odmiany i sposób ich wykorzystania, zachęcam do przeczytania wpisu o dyniach. Tutaj skupię się właśnie na dyni makaronowej, której nazwa jest dość zobowiazująca, ale jak najbardziej pasująca.

Jeżeli się bowiem upiecze dynię makaronową, jej miąższ można łatwo podzielić na niteczki przypominające makaron. Można wtedy je ostrożnie wydrążyć ze skorupki i przygotować fit makaron z dyni z sosem pomidorowym. Jednak, można też podziałać widelcem w skorupce dyni i ją nafaszerowac.

Tak jak zrobiłam właśnie ostatnio.

Dynia makaronowa pieczona i faszerowana to świetny jesienny obiad lub kolacja

Przyznam szczerze, że normalnie nie kupuję czarnego ryżu. Znalazł się w mojej kuchni po przeprowadzce mojego Krzyśka, który myślał kiedyś, że lubi różne Ziarna. Jednak, okazało się, że woli ograniczać się do chleba i ziemniaków, a ja dostałam do zjedzenia 10 rodzajów kaszy, 5 rodzaow ryżu i wszystkie warzywa strączkowe jakie istnieją.

Na początku ciężko było to upakować w szafki, ale teraz już doceniam, bo mogę kombinować. I z tego powodu wykorzystałam właśnie czarny ryż do przyrządzenia faszerowanej dyni makaronowej.

Jednak, spokojnie. Będzie równie pysznie z ryżem basmati czy po prostu białym. Tylko ciut mniej kolorowo ;)

Sam przepis na tą pieczona dynie jest naprawdę łatwy. Właściwie większość pracy robi za nas piekarnik, a my musimy tylko mu lekko pomoc. Nie ma tutaj wielu składników, a efekt jest bardzo smaczny, kojący i sycący.

W wersji wegetariańskiej można spokojnie zastąpić kurczaka tofu albo ciecierzycą albo kompletnie zrezygnować dodając ciut więcej ryżu i może troszkę wiecej sera, żeby białko się zgadzało ;)

Mam nadzieję, że przepis zachęci Cię do kombinowania z dynią makaronowa. To naprawdę wyjątkowa odmiana i inna niż wszystkie. Jest też lubiana przez dzieci, którym podoba się jej rozwarstwianie na niteczki, więc warto to wykorzystać.

Jednak, nawet ja, już dorosła kobieta mam niebywałą radochę z jedzenia dyni makaronowej za każdym razem. Więc taka pieczona dynią makaronowa czy spaghetti z dyni makaronowej to zabawa nie tylko dla najmłodszych ;)

Dynia makaronowa pieczona i faszerowana czarnym ryżem z serem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 685 kalorii 48 g białka, 83 g węglowodanów, 20 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 dynia makaronowa (ok. 1300 g)
  • 100 g ryżu czarnego lub białego
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (250 g) lub 1 kostka tofu (180 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Dynię kroimy wzdłuż na 2 równe części (powinny powstać 2 podłużne 'łódki') i łyżką wydrążamy miąższ z pestkami. Układamy je blasze do pieczenia z papierem i pieczemy ok. 25 minut, aż miąższ zmięknie.
  3. Gdy dynia się piecze, ryż gotujemy do miękkości.
  4. Gdy ryż się gotuje cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a kurczaka lub tofu kroimy w kosteczkę i doprawiamy czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy 1-2 minuty, aż cebula się lekko zarumieni. Wrzucamy kurczaka lub tofu. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy sos sojowy. Mieszamy i wrzucamy ryż oraz tymianek. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  6. Dynie wyjmujemy z piekarnika i widelcem ostrożnie dzielimy miąższ na nitkowate włókna. Połowę z nich wrzucamy na patelnię z ryżem i dokładnie mieszamy (jeśli chcesz możesz też wydrążyć wszystkie niteczki, ja lubię zawsze trochę zostawić).
  7. Mieszankę dyni i ryżu umieszczamy ponownie w dyniach. Na wierzchu wysypujemy startą lub drobno posiekaną mozzarellę. Zapiekamy dodatkowe 20 minut.
  8. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Weronika 9 listopada 2022 - 18:12

Wygląda rewelacyjnie. Bardzo chętnie spróbuję ją zrobić,

Odpowiedz

Skomentuj

Close