fbpx

Dietetyczne bezglutenowe brownie z batatów – rozpływające się w ustach i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Wczoraj zrobiłam specjalnie dla Was listę inspiracji na walentynki, a dzisiaj dorzucam jeszcze jedną słodką propozycję, która kompletnie mnie zaskoczyła swoim cudownym smakiem i słodyczą. I pokazała, że warzywa mają moc! Dietetyczne bezglutenowe brownie z batatów bez cukru to kolejne zdrowe ciasto, które Wam polecam z całego serca i powiem szczerze, że to najlepsze brownie, które jadłam w życiu i które mi smakowało! (a generalnie nie jestem wielką fanką czekoladowych wypieków). I to w dodatku bez cukru, bez 'normalnej’ mąki i ma ok. trzy razy mniej kalorii niż tradycyjne brownie, czyli zdrowe i oryginalne za jednym Zarazem. Dietetyczne bezglutenowe brownie z batatów to naprawdę wielkie odkrycie dla mnie, bo nigdy nie spodziewałam się, że będę kiedyś pięć ciasta z ziemniaków. Ale cóż.. Życie zaskakuje :p Zapraszam na pyszne zdrowe brownie :)

Dietetyczne bezglutenowe brownie z batatów bez cukru

(keksówka 20×11 cm)

~ 1 batat (po obraniu ok. 350 g)
~ ½ banana
~ 16-18 sztuk daktyli (ok. 50 g)
~ 1 jajko
~ 3 łyżki kakao naturalnego (ok. 50 g)
~ 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok. 40 g)
~ 1 łyżeczka oleju kokosowego

Obranego batata gotujemy do miękkości. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Odlewamy, lekko osuszamy i kroimy na mniejsze części (ułatwiamy tym samym pracę blenderowi ;)).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Batata, obranego banana i daktyle miksujemy bardzo dokładnie blenderem na gładką jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę, kakao, jajko i olej kokosowy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że macie silikonową jak ja – wtedy po prostu wlewamy do niej masę).

Pieczemy ok. 35 minut w porządnie rozgrzanym piekarniku.

Wyjmujemy i studzimy. Przechowujemy w lodówce, a legenda głosi, że po kilku godzinach nabiera jeszcze lepszego smaku, choć nawet bez tego jest pyszne. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 12 lutego 2018 - 16:39

Zdrowa słodkosć :)

Odpowiedz
Natalia 12 lutego 2018 - 18:25

Wszędzie kuszą tym brownie z batata! :D Chyba musze zrobić ;)

Odpowiedz
Domowe Potrawy 12 lutego 2018 - 19:50

Przynajmniej takie brownie jest zdrowe w przeciwieństwie do tego klasycznego :) Fajny przepis :)

Odpowiedz
Ervisha 13 lutego 2018 - 16:57

Przypomina mi RAW batoniki :D

Odpowiedz
Ola 2 kwietnia 2023 - 07:52

Piekne i zdrowe już od długiego czasu pieke dla siebie takie zdrowe ciasta dla siebie , chciałabym dla innych ale moi znajomi wola zwykle ciasta słodkie na cukrze . Ja pieke dla siebie bo siebie tez trzeba się zdrowo rozpieszczac prawda?♥️👍😆Dziekuje bo cały czas szukam takich zdrowych przepisow jakie są u Ciebie, niedawno trafiłam na Twój blog i jestem szczęśliwa♥️

Odpowiedz

Skomentuj

Close