fbpx

Ciasto z owocami i kruszonką – najlepsze ciasto ucierane na lato

by Kucharka w baletkach

Takie ucierane ciasto z owocami i kruszonką pojawia się u nas bardzo często późną wiosną i latem. Wtedy mamy pod dostatkiem świeżych miękkich owoców, które nie potrzebują wiele, żeby smakować przecudownie.

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką jest bardzo proste i szybkie. Mamy tutaj puszyste maślane ciasto, na nim świeże słodko-kwaskowate owoce i słodziutką chrupiącą kruszonkę, którą chciałoby się zjeść z wierzchu od razu (ale mama nauczyła, że tak nie wolno ;-)).

My chyba najbardziej lubimy je z czereśniami i borówkami albo ze śliwkami, ale właściwie wszystkie owoce tutaj pasują, więc jeśli wolicie jeszcze kwaśniejsze, typu agrest i porzeczki, to też tutaj będą idealne. Zapraszam :-)

Ciasto z owocami i kruszonką

 (blaszka 35×25 cm)

~ 200 g masła lub margaryny
~ 150 g cukru
~ 4 jajka
~ 200 g mąki pszennej
~ 40 g mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ szczypta soli
~ ekstrakt lub aromat waniliowy
~ 0,5-0,6 kg owoców lata (truskawki, czereśnie, borówki…)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.

Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu lub aromatu waniliowego i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy dokładnie wszystko łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu układamy równomiernie pokrojone (i wypestkowane) owoce.

Kruszonka:
~ 150 g mąki
~ 100 g masła
~ 50 g cukru

Mieszamy mąkę z masłem jak na zacierki. Dodajemy cukier i wszystko ponownie mieszamy. Wysypujemy równomiernie na owoce.

Całość pieczemy ok. 45-50 minut rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

yllla 3 lipca 2013 - 05:13

Lubię takie ciasta :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close