Takie ucierane ciasto z owocami i kruszonką pojawia się u nas bardzo często późną wiosną i latem. Wtedy mamy pod dostatkiem świeżych miękkich owoców, które nie potrzebują wiele, żeby smakować przecudownie.
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką jest bardzo proste i szybkie. Mamy tutaj puszyste maślane ciasto, na nim świeże słodko-kwaskowate owoce i słodziutką chrupiącą kruszonkę, którą chciałoby się zjeść z wierzchu od razu (ale mama nauczyła, że tak nie wolno ;-)).
My chyba najbardziej lubimy je z czereśniami i borówkami albo ze śliwkami, ale właściwie wszystkie owoce tutaj pasują, więc jeśli wolicie jeszcze kwaśniejsze, typu agrest i porzeczki, to też tutaj będą idealne. Zapraszam :-)
Ciasto z owocami i kruszonką

(blaszka 35×25 cm)
~ 200 g masła lub margaryny
~ 150 g cukru
~ 4 jajka
~ 200 g mąki pszennej
~ 40 g mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ szczypta soli
~ ekstrakt lub aromat waniliowy
~ 0,5-0,6 kg owoców lata (truskawki, czereśnie, borówki…)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.
Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu lub aromatu waniliowego i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy dokładnie wszystko łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy równomiernie pokrojone (i wypestkowane) owoce.
Kruszonka:
~ 150 g mąki
~ 100 g masła
~ 50 g cukru
Mieszamy mąkę z masłem jak na zacierki. Dodajemy cukier i wszystko ponownie mieszamy. Wysypujemy równomiernie na owoce.
Całość pieczemy ok. 45-50 minut rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
1 komentarz
Lubię takie ciasta :)