Chakala to afrykańska potrawa, która najpierw skusiła mnie swoją egzotyczną nazwą, a dopiero potem składnikami. Od jakiegoś czasu już miałam w głowie, że chciałabym poznać Afrykę od kulinarnej strony, ale okazało się, że bardzo ciężko ją scharakteryzować, bo jest taka różnorodna i rozległa, jak sam kontynent. Warto więc poruszać się regionami czy krajami, a my dzisiaj zaczniemy od południowej Afryki.
Chakala to nic innego, jak pomidorowy gulasz z marchewką, papryką, czosnkiem, który zazwyczaj serwuje się z papem kukurydzianym (mąka kukurydziana ugotowana w wodzie). Czasem dodaje się do niego groszek lub fasolkę albo podaje z kawałkami mięsa. I kluczowe tutaj są również przyprawy, które nadają naszej chakali odpowiedniego charakteru. Ja dzisiaj zapraszam Was na chakalę z groszkiem – jest całkowicie wegańska, bardzo aromatyczna, sycąca i przepyszna! I chakala z groszkiem jest też bardzo łatwa i szybka do zrobienia, a cudownie rozgrzewa, więc myślę, że na ten mroźny poniedziałek, jak najbardziej się przyda :> Super pasuje do kaszy jaglanej, z którą polecam ją podać :>
Chakala z groszkiem
~ 1 duża cebula
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 2 średnie marchewki (po obraniu ok. 200 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 2 pomidory (ok. 300 g; można użyć pomidorów z puszki – wtedy pomijamy przecier)
~ 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1/2 puszki groszku (ok. 120 g po odsączeniu)
~ 1/4 łyżeczki imbiru
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1 łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki tymianku
~ sól, pieprz
~ 2-3 łyżki oliwy (lub oleju)
~ ew. 100- 150 g kaszy jaglanej – gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Na oliwie lub oleju podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy ostrą papryką i imbirem. Gdy cebula się ładnie zeszkli dodajemy obrane i starte na średnich oczkach marchewki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy na średnim ogniu 4-5 minut. Następnie dodajemy drobniutko posiekane pomidory, a po 2-3 minutach dodajemy przecier i 3-4 łyżki wody (ilość w zależności od tego czy chcecie mieć bardziej gęsta czy bardziej gulaszową konsystencję). Wszystko mieszamy i dusimy na ogniu, aż wszystkie warzywa pięknie zmiękną. Doprawiamy curry, tymiankiem, solą i pieprzem.
Jeżeli podajemy z kaszą to dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy (jeśli za gęste wyszło warto dolać kilka łyżek wody). Dusimy do połączenia cały czas mieszając. Podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Ja jadłam coś ala chakalaka bo z pietruszką i bez imbiru ale z kasza jaglana pyszne…. jak i samo w sobie ;D
Danie pełne smaku :)
Nie znałam tego dania :) Pysznie wygląda i coś czuję, że bardzo by mi smakowało ;)