Miało być dzisiaj sezonowo z fasolką szparagową, ale wczoraj przyszedł mi taki świetny pomysł do głowy, który dzisiaj zrealizowałam, że aż nie mogę go dzisiaj nie opublikować. Już pisałam nie raz, że z kaszy jaglanej można zrobić wszystko i dzisiejszy przepis jest na to dowodem, bo mam dla Was burgery z kaszy jaglanej z wołowiną. Myślałam, że zrobienie „bułki” z kaszy jaglanej nie wyjdzie, ale wszystko poszło bardzo łatwo i szybko, a całość można było spokojnie wziąć w ręce i jeść jak tradycyjnego burgera przystało (najlepiej jeśli mięso w środku jest miękkie ;)). Ja oczywiście do środka włożyłam dużo sałaty, keczupy, musztardy i plasterki pomidora (ogórki konserwowe niestety mi się skończyły), a podałam z chipsami burakowymi z sumakiem. Oryginalny, cudowny pyszny burger, który oczywiście można zrobić w wersji wegetariańskiej zastępując kotleta wołowego jakimś warzywnym lub po prostu grillowanym tofu. Zapraszam na cudowne burgery z kaszy jaglanej z wołowiną <3
Burgery z kaszy jaglanej z wołowiną
(2 porcje)
Bułki jaglane:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 jajko
~ sól, pieprz
~ ew. 1-2 łyżki mąki (będą wtedy bardziej zbite, ale ja robiłam bez i też się trzymały ;))
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy (najlepiej zrobić to dzień przed ;)).
Kaszę jaglaną miksujemy dokładnie blenderem na gładką masę. Następnie wbijamy jajko (i dodajemy mąkę) i ponownie miksujemy blenderem do połączenia. Doprawiamy solidną szczyptą soli i pieprzu. Następnie dzielimy na 4 części i wykładamy je na blaszkę do pieczenia w luźnych odstępach.
Wilgotnymi dłońmi formujemy „połówki bułek” (ważne, żeby były równej wielkości) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na najwyższym poziomie ok. 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut.
~ 250-300 g mięsa mielonego wołowego
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ odrobina oleju do smażenia
Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami i formujemy w dłoniach 2 kotlety. Następnie rozgrzewamy natłuszczoną cieniutko patelnię i wrzucamy nasze kotlety. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem podlewając w razie potrzeby wodą i przewracając na drugą stronę po ok. 4-5 minutach.
~ kilka listków sałaty
~ 2 łyżki musztardy delikatesowej
~ 2 łyżki keczupu
~ 1 pomidor
~ 2-3 ogórki konserwowe
~ 1 mała posiekana cebula
Każdą „połówkę bułki” jaglanej smarujemy musztardą i keczupem. Do nich przyklejamy listki sałaty. Na dwie z nich nakładamy po kotlecie, a na nim plasterki pomidora i ogórka. Zlepiamy drugą częścią. I voila. Nasze pyszne burgery jaglane gotowe. Smacznego :)
2 komentarze
Taki to bardziej placuszek ale ciekawy pomysł z kaszą :) Moze być i „bułka” xD
Miałam problem z nazewnictwem, ale stwierdziłam, że skoro pełni rolę bułki to będzie najbardziej adekwatnie tak :p