Bigos z cukinii bez mięsa to najlepszy wegański bigos, jaki jadłam w życiu. Postanowiłam skorzystać z sezonu cukiniowego, a dodatkowo pomóc w odpowiedzi na pytanie, na które natykam się dość często, czyli – co zrobić z cukinii.
Wymyśliłam więc przepyszny sezonowy fit wegański bigos z cukinii.
Przyznam się szczerze, że nie jestem zbyt wielka fanką tradycyjnego bigosu. Myślę, że głównie dlatego, że nie lubię kwaśnych smaków. Jednak, właśnie taki sezonowy bigos w cukinii, który w ogóle nie jest kwaśny, absolutnie uwielbiam.

Cudownie pasuje do pajdy chleba albo jako dodatek do mięsa lub kotletów warzywnych albo z roztopionym na wierzchu serem. Jest delikatny, lekko pomidorowy, aromatyczny dzięki liściom laurowym i dodatkowi ziela angielskiego. Więc jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z cukinii, to ten wegański pyszny bigos z cukinii to naprawdę świetny pomysł :)
Dodatkowo powiem Wam, że cukinia to warzywo, które jem chyba najczęściej. Nieustannie dodaję ją do moich owsianek – jest ledwo wyczuwalna i tak delikatna w smaku, że pasuje do wszystkich owoców i każdego typu owsianki.
Cukinia świetnie wypada zarówno w jogurtowych owsiankach z borówkami czy pieczonych z jabłkiem. I niestety ulegam też tym owsiankom poza sezonem cukiniowym, kiedy jej cena nie zachęca, ale to już taka moja słabość ;) Jednak, jak się okazuje w do bigosu i wytrawnych połączeń pasuje równie idealnie ;)

SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 średnie cukinie (łącznie ok. 1 kg)
- 3 średnie marchewki
- 300 ml passaty pomidorowej (lub drobno posiekanych mięsistych pomidorów i 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 1-2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- ew. 1 garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy i również ścieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na głębokiej patelni w dużym garnku rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli.
- Dorzucamy marchewkę, paprykę wędzoną, liść laurowy i marchewkę. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodajemy cukinię, passatę oraz posiekany koperek (nie jest to konieczny dodatek, ale bigos wtedy będzie jeszcze bardziej sezonowy :)). Mieszamy i zmniejszamy ogień na średni. Dusimy pod przykryciem ok. 40-45 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając 1-2 łyżki wody.
- Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z chlebek, kaszą lub ryżem lub z mięsem/warzywnymi kotletami. Smacznego :)

1 komentarz
Pyszny!!!! Smakuje zupełnie jak z młodej kapusty