fbpx

Bigos z cukinii bez mięsa – fit, wegański, łatwy i pyszny

by Kucharka w baletkach

Bigos z cukinii bez mięsa to najlepszy wegański bigos, jaki jadłam w życiu. Postanowiłam skorzystać z sezonu cukiniowego, a dodatkowo pomóc w odpowiedzi na pytanie, na które natykam się dość często, czyli – co zrobić z cukinii.

Wymyśliłam więc przepyszny sezonowy fit wegański bigos z cukinii.

Przyznam się szczerze, że nie jestem zbyt wielka fanką tradycyjnego bigosu. Myślę, że głównie dlatego, że nie lubię kwaśnych smaków. Jednak, właśnie taki sezonowy bigos w cukinii, który w ogóle nie jest kwaśny, absolutnie uwielbiam.

Bigos z cukinii podany w miseczce

Cudownie pasuje do pajdy chleba albo jako dodatek do mięsa lub kotletów warzywnych albo z roztopionym na wierzchu serem. Jest delikatny, lekko pomidorowy, aromatyczny dzięki liściom laurowym i dodatkowi ziela angielskiego. Więc jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z cukinii, to ten wegański pyszny bigos z cukinii to naprawdę świetny pomysł :)

Dodatkowo powiem Wam, że cukinia to warzywo, które jem chyba najczęściej. Nieustannie dodaję ją do moich owsianek – jest ledwo wyczuwalna i tak delikatna w smaku, że pasuje do wszystkich owoców i każdego typu owsianki.

Cukinia świetnie wypada zarówno w jogurtowych owsiankach z borówkami czy pieczonych z jabłkiem. I niestety ulegam też tym owsiankom poza sezonem cukiniowym, kiedy jej cena nie zachęca, ale to już taka moja słabość ;) Jednak, jak się okazuje w do bigosu i wytrawnych połączeń pasuje równie idealnie ;)

Bigos z cukinii bez mięsa

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 325 kalorii 10b, 35w, 17t, 8bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 12 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cukinie (łącznie ok. 1 kg)
  • 3 średnie marchewki
  • 300 ml passaty pomidorowej (lub drobno posiekanych mięsistych pomidorów i 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 1-2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • ew. 1 garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy i również ścieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Na głębokiej patelni w dużym garnku rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli.
  3. Dorzucamy marchewkę, paprykę wędzoną, liść laurowy i marchewkę. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
  4. Po tym czasie dodajemy cukinię, passatę oraz posiekany koperek (nie jest to konieczny dodatek, ale bigos wtedy będzie jeszcze bardziej sezonowy :)). Mieszamy i zmniejszamy ogień na średni. Dusimy pod przykryciem ok. 40-45 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając 1-2 łyżki wody.
  5. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Podajemy z chlebek, kaszą lub ryżem lub z mięsem/warzywnymi kotletami. Smacznego :)
Bigos z cukinii

coś na dokładkę?

1 komentarz

Lucy 22 sierpnia 2023 - 12:08

Pyszny!!!! Smakuje zupełnie jak z młodej kapusty

Odpowiedz

Skomentuj

Close