Środek tygodnia, więc pewnie większość żyje w biegu i w nawale obowiązków, więc czasu na gotowanie mało, a energii potrzeba. Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na idealny, szybki obiad, na czasy kiedy nie macie czasu albo chęci albo siły na gotowanie. Generalnie nie jestem zbyt wielką fanką kiełbasy i polskiej kuchni, ale odkąd odkryłam kiełbasę drobiową, która stosunkowo niedawno wyszła na rynek, włączyłam ją do mojego menu i muszę powiedzieć, że jest naprawdę przepyszna. Jak dla mnie o wiele lepsza od tych tradycyjnych, a zdrowsza i delikatniejsza. Do tego gulaszu możecie użyć dowolnej, a weganie czy wegetarianie mogą zastąpić mięsną wersją sojową ;) Biały gulasz z kiełbasą i pieczarkami inspirowany tradycyjnym polskim gulaszem na śmietanie, ale ja postanowiłam zrobić wersję bardziej fit i muszę powiedzieć, że wyszedł cudowny. Majeranek idealnie pasuje do kiełbasy i pieczarek, kasza gryczana również idealnie się wkomponowuje. Brakuje tylko ogórka konserwowego obok (polecam podać z nim :D). Zapraszam serdecznie na biały gulasz z kiełbasą i pieczarkami ;)
Biały gulasz z kiełbasą i pieczarkami
(2 porcje)
~ 1 duża cebula
~ 1 kiełbasa (ok. 200 g, u mnie drobiowa)
~ 400 g pieczarek
~ 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
~ 1 łyżeczka majeranku
~ sól, pieprz
~ ugotowana kasza gryczana i ogórki konserwowe do podania
~ olej do smażenia
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 4-5 minut, aż pieczarki będą miękkie.
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy (nie trzymajcie na ogniu, bo wtedy jogurt się zetnie!). Podajemy od razu z kaszą gryczaną i ogórkami. Smacznego :)
2 komentarze
Dania bym nie zjadła, ale naszło mnie na pieczarki :P
Dla mnie tylko pieczarki :P