Rzadko jadam omlety na śniadanie, ale w końcu w moje ręce wpada mąka kokosowa, więc ostatnio kombinuję z nią, jak pozwala czas i moja wyobraźnia. I tak też powstał bezglutenowy omlet z mąki kokosowej z figami, który zmienił trochę moje nastawienie do słodkich omletów i sprawił, że od teraz będą na pewno częściej u mnie gościć. Figi i mąka kokosowa jako duet od razu brzmiał bardzo dobrze i okazał się naprawdę cudowny. Bezglutenowy omlet z mąki kokosowej z figami jest też bardzo łatwy i właściwie trzyskładnikowy (wliczając figi ;p), więc idealnie nada się dla nielubiących komplikować sobie życia w kuchni (ja też miewam takie dni ;p). U mnie podany z kremem o smaku białej czekolady bez cukru, ale z masłem orzechowym, jogurtem czy syropem też będzie smakował cudownie. Polecam :)
Bezglutenowy omlet z mąki kokosowej z figami
(1 porcja)
~ 2 jajka
~ 30 g mąki kokosowej
~ szczypta soli
~ 1-2 figi
~ ew. 1 mały banan
~ syrop/krem o smaku białej czekolady/ jogurt / masło orzechowe do podania
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy małą szczyptę soli i miksujemy, aż powstanie gęsta biała piana.
Następnie dodajemy po kolei żółtka miksując na średnich obrotach. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką (masa znacznie zmniejszy swoją objętość i stanie się dość kleista).
Rozgrzewamy dobrze patelnię, a następnie zmniejszamy na średni ogień. Rozsmarowujemy nasz omlet na płaski placek i smażymy pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Następnie sprawdzamy, czy można go podwarzyć i jeśli tak to ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Przekładamy na talerz.
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki figi i banana. Polewamy syropem/kremem/masłem orzechowym/jogurtem. Smacznego :)
2 komentarze
Takiego omletu nie powstydził by się restaurator :)
Figa to nie moje smaki, ale z innymi owocami bym zjadła :D