fbpx

Bezglutenowe fit placki z mąki kokosowej z cynamonowymi truskawkami

by Kucharka w baletkach

Placki z mąki kokosowej z cynamonowymi truskawkami to mała propozycja na ujarzmienie mąki kokosowej. To prawdziwie wyjątkowy typ mąki i wiele osób nie wie, jak się z nią obchodzić. Nie dość, że jest bezglutenowa, to jeszcze higroskopijna. I właśnie ta wysoka higroskopijność, czyli wchłanianie wody, sprawia, że bardzo łatwo może z nią coś nie wyjść. Nie jest tak prosto jak z mąką pszenną, którą wystarczy zmieszać z wodą i mieć ciasto na placki. Gdybyśmy tak bowiem zrobili z kokosową, dostalibyśmy bardzo wilgotną papkę i nic by się z tego nie usmażyło ;)

Jednak, są sposoby, żeby zrobić pyszne placki z mąki kokosowej. Można zrobić omlet z mąki kokosowej albo wegański omlet z mąki kokosowej. Dzisiaj mam dla Was jeszcze kolejny pomysł. Bezglutenowe fit placki kokosowe z cynamonowymi truskawkami to bardzo ekspresowe pyszne sycące placki z przyjemną kokosową nutką i soczystymi korzennymi truskawkami na wierzchu. Idealne na śniadanie lub deser. Bardzo polecam i zapraszam – najłatwiejsze bezglutenowe fit placki kokosowe przed Wami :)

Bezglutenowe placki z mąki kokosowej z cynamonowymi truskawkami

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 282 kalorii 12b, 27w, 16t, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Placki z mąki kokosowej:

  • 2 jajka
  • 50 g mąki kokosowej
  • 4-5 łyżek mleka 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamonowe truskawki:

  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 200 g truskawek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
  2. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę kokosową, mleko, syrop klonowy i proszek. Mieszamy łyżką. 
  3. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej w razie potrzeby, patelni smażymy placki (z podanej porcji powinno wyjść ok. 4-6 małych placków).
  4. Na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy odszypułkowane i pokrojone w plasterki truskawki oraz cynamon. Dusimy na średnim ogniu, aż truskawki puszczą sok i lekko zmiękną. 
  5. Placki przekładamy na talerze i na wierzchu układamy truskawki. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close