Placki z mąki kokosowej z cynamonowymi truskawkami to mała propozycja na ujarzmienie mąki kokosowej. To prawdziwie wyjątkowy typ mąki i wiele osób nie wie, jak się z nią obchodzić. Nie dość, że jest bezglutenowa, to jeszcze higroskopijna. I właśnie ta wysoka higroskopijność, czyli wchłanianie wody, sprawia, że bardzo łatwo może z nią coś nie wyjść. Nie jest tak prosto jak z mąką pszenną, którą wystarczy zmieszać z wodą i mieć ciasto na placki. Gdybyśmy tak bowiem zrobili z kokosową, dostalibyśmy bardzo wilgotną papkę i nic by się z tego nie usmażyło ;)
Jednak, są sposoby, żeby zrobić pyszne placki z mąki kokosowej. Można zrobić omlet z mąki kokosowej albo wegański omlet z mąki kokosowej. Dzisiaj mam dla Was jeszcze kolejny pomysł. Bezglutenowe fit placki kokosowe z cynamonowymi truskawkami to bardzo ekspresowe pyszne sycące placki z przyjemną kokosową nutką i soczystymi korzennymi truskawkami na wierzchu. Idealne na śniadanie lub deser. Bardzo polecam i zapraszam – najłatwiejsze bezglutenowe fit placki kokosowe przed Wami :)

SKŁADNIKI
Placki z mąki kokosowej:
- 2 jajka
- 50 g mąki kokosowej
- 4-5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamonowe truskawki:
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 200 g truskawek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę kokosową, mleko, syrop klonowy i proszek. Mieszamy łyżką.
- Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej w razie potrzeby, patelni smażymy placki (z podanej porcji powinno wyjść ok. 4-6 małych placków).
- Na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy odszypułkowane i pokrojone w plasterki truskawki oraz cynamon. Dusimy na średnim ogniu, aż truskawki puszczą sok i lekko zmiękną.
- Placki przekładamy na talerze i na wierzchu układamy truskawki. Podajemy. Smacznego :)
