Po ostatniej pizzy jaglanej poczułam jakąś bezglutenową moc i stworzyłam kolejną przepyszną bezglutenową pizzę, która pod względem smakowym plasuje się u mnie w ścisłej czołówce pizz, które kiedykolwiek jadłam lub zrobiłam. Jej dużym plusem jest minimum składników (potrzeba dosłownie dwóch!) i nawet nie trzeba wyjmować blendera, bo wszystko można zrobić ręcznie – przed Wami przecudowna bezglutenowa pizza z batatów. Jeżeli bataty to wciąż dla Was dziwne warzywo to koniecznie musicie go spróbować, a w takiej pizzy to będzie idealny raz :> Są lekko słodkie, ale mąka harmonizuje tutaj smak i całość wychodzi cudowna! I można spokojnie wziąć kawałeczek w rękę jak tradycyjną pizzę. Zapraszam – bezglutenowa pizza z batatów przed Wami :)
Bezglutenowa pizza z batatów

(średnica ok. 30 cm, 1-2 porcje)
~ 300 g batatów (waga po obraniu, ok. 2 duże sztuki)
~ 100 g mąki gryczanej lub owsianej
Bataty kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Odstawiamy, żeby przestygły, a następnie dokładnie rozgniatamy widelcem. Do batatów dodajemy mąkę.

Dokładnie wszystko mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy na jednolite ciasto (dłonie w tym momencie najlepiej oprószyć w mące i kilka razy to powtórzyć w trakcie ;)). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi oprószonymi mąką tworzymy płaski placek w formie spodu od pizzy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni ok. 15 minut.

Nakładamy sos i inne dodatki, na jakie mamy ochotę i pieczemy dodatkowe 7-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut. Kroimy i podajemy. Smacznego :)