Jak zapowiedziałam (i mam nadzieję, że uda mi się zrealizować :D) w tym tygodniu będziecie mieć mnie aż za dużo. Po słodziutkiej i piękniutkiej tarcie z brzoskwiniami dzisiaj bardziej wytrawne klimaty w śródziemnomorskim stylu. Na blogach chyba najczęściej można spotkać się z faszerowanymi paprykami, ale moim ulubionym warzywem do faszerowania jest bakłażan, a dzisiaj specjalnie dla Was bakłażan faszerowany szpinakiem i ciecierzycą. Nie dość, że się dużo więcej zmieści to wersja pieczona tego fioletowego cuda smakuje najlepiej na świecie <3 Tym razem nafaszerowałam go w wegetariańskim stylu – mamy tutaj szpinak, ciecierzycę i kaszę bulgur, a to wszystko przykrywa przyjemnie ciągnąca się mozzarella. Całość smakuje magicznie. Zapraszam :)
Bakłażan faszerowany szpinakiem i ciecierzycą

~ 1 duży bakłażan
~ 1 mała cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 100 g suchej ciecierzycy (lub z puszki)
~ 100 g ryżu (u mnie brązowy)
~ 1-2 szklanki bulionu (z kostki da radę ;))
~ 300 g świeżego szpinaku (mrożony też da radę ;))
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ 1 kulka mozzarelli (100-125 g mozzarelli)
~ oliwa do smażenia
Ciecierzycę zalewamy na noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości (w tym wypadku ciecierzyca z puszki też będzie ok ;)).
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale zamiast w wodzie gotujemy go w bulionie.
Bakłażana kroimy wzdłuż, a następnie łyżką wydrążamy wierzch. Solimy i pieprzymy w środku i układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy troszkę wody lub bulionu (do wysokości ok. 0,5 cm). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 190 stopniach.
Cebulę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na odrobinie oliwy. Po ok. 2-3 minutach wrzucamy liście szpinaku (możecie zrobić to porcjami, bo najpierw będzie wydawało się, że jest ich dużo ;)). Gdy szpinak się ładnie przesmaży wrzucamy ciecierzycę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wszystko mieszamy z ryżem dokładnie i napełniamy podpieczone bakłażany. Na wierzchu rozkładamy startą mozzarellę i pieczemy ok. 10-15 minut w 190 stopniach. Podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Faszerowany bakłażan i szpinak to ciekawe połączenie, muszę wypróbować :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
obłęd ,uwielbiam bakłażana !