Wegańskie tagliatelle naleśnikowe to danie, do którego zainspirował mnie mój ukochany Manekin. Myślę, że już od dawna tagliatelle naleśnikowe ze szpinakiem i łososiem jest tam jedną z najbardziej popularnych pozycji.
Na blogu pokazywałam Wam już kilka wersji tego dania – ze szpinakiem w sosie serowym, z pieczoną papryką czy z bobem. Dzisiaj natomiast mam dla Was przepyszne wegańskie tagliatelle naleśnikowe z ajwarem i cieciorką. Jest idealne na sierpień lub wrzesień, bo możemy do niego wykorzystać sezonowe czerwone papryki.
Samo wegańskie tagliatelle naleśnikowe jest lekko pikantne i sycące. Bardzo paprykowy ajwar z lekko dymnym posmakiem idealnie pasuje do delikatnej cieciorki, która dodatkowo nadaje lekkiej chrupkości.
Samo naleśnikowe tagliatelle można przygotować na bazie innych naleśników. Ja przygotowałam gryczane, bo je uwielbiam. I dodatkowo – mąka gryczana nie potrzebuje jajek, żeby stworzyć pyszne naleśniki. Nawet Francuzi przygotowując swoje galette korzystają często z maki gryczanej bez użycia jajek (mam nadzieję, że książka Rachel Khoo mnie nie oszukała ;)).
Jednak, to danie będzie równie smaczne w wersji z naleśnikami pszennymi czy nawet kukurydzianymi. Co więcej, takie tagliatelle naleśnikowe to idealny sposób na małe urozmaicenie naleśników. Zrobienie z nich tagliatelle na pewno każdego zaskoczy. Bardzo polecam :-)
[penci_reicpe]

1 komentarz
W tym roku sama zrobiłam ajvar i za mało bo już większość wykorzystałam w kuchni… z makaronem na pewno pycha :)