Gdyby ktoś zapytał mnie, które ciasto lubię najbardziej od razu odpowiedziałabym, że marchewkowe. Zapewne dwie sekundy po zaczęłabym gdybać, że może jednak szarlotka albo sernik, ale sama wiem, że głęboko w sercu moja największa miłość z ciast to właśnie ciasto marchewkowe. Jedno z najlepszych, które jadłam to oczywiście to, które możecie znaleźć tutaj, ale też wielki kawałek w Vege Mieście, i to bez cukru! Dlatego też stwierdziłam, że w końcu przyszedł czas na jego zdrową wersję i niedzielną wieczorową porą powstało zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru. I muszę powiedzieć, że to prawdopodobnie najlepsze ciasto marchewkowe, które jadłam w życiu! Jest bardzo wilgotne, bardzo marchewkowe, słodziutkie dzięki bananom, mocno korzenne z nutką orzechów – bajka po prostu <3 Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru od teraz zacznie bardzo często u mnie gościć i na pewno niedługo zobaczycie wersję ze zdrowym kremem na bazie serka philadephia <3 A tymczasem zapraszam na wersję bez, ale równie smaczną i uzależniającą :)
Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru
(keksówka 20×11 cm)
~ 2-3 obrane marchewki (ok. 200 g)
~ 3 banany bardzo dojrzałe (ok. 300 g miąższu)
~ 1 jajko
~ 1 łyżka masła orzechowego
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 3/4 łyżeczki zmielonych goździków
~ 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
~ ew. garść orzechów włoskich
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i delikatnie odciskamy sok. Banany obieramy, kroimy na kawałki, a następnie rozgniatamy dokładnie widelcem tworząc papkę.
Do miski wrzucamy marchewkę, dodajemy papkę bananową, masło orzechowe, jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli mamy ochotę możemy dodać garść posiekanych orzechów włoskich i wymieszać.
Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej – z nią nie trzeba nic robić ;)). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem można posmarować z wierzchu masłem orzechowym ;)
5 komentarzy
Jeśli ma masło orzechowe to jest pyszne :D
Wygląda super a ciekawe jak smakuje. Mam nadzieje, że przekonam się w weekend :) Pozdrawiam, Michał (www.testujacymichal.blogspot.com)
Ja też kocham marchewkowe, ale sernika jednak nie przebije ;)
Bardzo dziękuję Pani za przepis!! Ciasto jest po prostu pycha! Słodziutkie, wilgotne i zdrowe.
Super, bardzo się cieszę, mam nadzieję, że przepis będzie długo służyć :)