fbpx

Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru

by Kucharka w baletkach

Gdyby ktoś zapytał mnie, które ciasto lubię najbardziej od razu odpowiedziałabym, że marchewkowe. Zapewne dwie sekundy po zaczęłabym gdybać, że może jednak szarlotka albo sernik, ale sama wiem, że głęboko w sercu moja największa miłość z ciast to właśnie ciasto marchewkowe. Jedno z najlepszych, które jadłam  to oczywiście to, które możecie znaleźć tutaj, ale też wielki kawałek w Vege Mieście, i to bez cukru! Dlatego też stwierdziłam, że w końcu przyszedł czas na jego zdrową wersję i niedzielną wieczorową porą powstało zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru. I muszę powiedzieć, że to prawdopodobnie najlepsze ciasto marchewkowe, które jadłam w życiu! Jest bardzo wilgotne, bardzo marchewkowe, słodziutkie dzięki bananom, mocno korzenne z nutką orzechów – bajka po prostu <3 Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru od teraz zacznie bardzo często u mnie gościć i na pewno niedługo zobaczycie wersję ze zdrowym kremem na bazie serka philadephia <3 A tymczasem zapraszam na wersję bez, ale równie smaczną i uzależniającą :)

Zdrowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym bez cukru

(keksówka 20×11 cm)

~ 2-3 obrane marchewki (ok. 200 g)
~ 3 banany bardzo dojrzałe (ok. 300 g miąższu)
~ 1 jajko
~ 1 łyżka masła orzechowego
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 3/4 łyżeczki zmielonych goździków
~ 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
~ ew. garść orzechów włoskich

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i delikatnie odciskamy sok. Banany obieramy, kroimy na kawałki, a następnie rozgniatamy dokładnie widelcem tworząc papkę.

Do miski wrzucamy marchewkę, dodajemy papkę bananową, masło orzechowe, jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli mamy ochotę możemy dodać garść posiekanych orzechów włoskich i wymieszać.

Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej – z nią nie trzeba nic robić ;)). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem można posmarować z wierzchu masłem orzechowym ;)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 7 września 2018 - 16:41

Jeśli ma masło orzechowe to jest pyszne :D

Odpowiedz
Michal 7 września 2018 - 16:46

Wygląda super a ciekawe jak smakuje. Mam nadzieje, że przekonam się w weekend :) Pozdrawiam, Michał (www.testujacymichal.blogspot.com)

Odpowiedz
Natalia 8 września 2018 - 14:20

Ja też kocham marchewkowe, ale sernika jednak nie przebije ;)

Odpowiedz
Olga 1 września 2024 - 10:27

Bardzo dziękuję Pani za przepis!! Ciasto jest po prostu pycha! Słodziutkie, wilgotne i zdrowe.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 2 września 2024 - 12:08

Super, bardzo się cieszę, mam nadzieję, że przepis będzie długo służyć :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close