Zobaczyłam go niedawno w internetach i wiedziałam, że to będzie jedna z pierwszych rzeczy, którymi uraczę moich kochanych domowników, kiedy wrócę do domu. Domowy kebab z kurczaka wygląda na danie czasochłonne i pracochłonne, ale jest zupełnie odwrotnie. Wystarczy zamarynować kurczaka, nadziać i wstawić do piekarnika. A otrzymujemy cudowny, zdrowy domowy kebab z kurczaka, który na pewno zagości w Waszym stałym menu, bo jest przepyszny i w pełni zaspokaja ochotę na fast-foodową potrawę, której lepiej zbyt często nie ulegać :p I domowy kebab z kurczaka można podać tradycyjnie jako kebab w tortilli z surówkami, jako danie z frytkami i surówkami, w sałatce gyros, jak zrobiłam to ja, lub po prostu w kanapkach. Można też zrobić sobie w ten sposób obiad na kilka dni do pracy :> A zdrowy domowy kebab z kurczaka w każdej wersji będzie smakował obłędnie :)
Zdrowy domowy kebab z kurczaka
(2-3 porcje)
~ 350 g mięsa z udek kurczaka (może być pierś, ale udka wyjdą smaczniejsze ;))
~ 100 g jogurtu naturalnego
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka czosnku granulowanego
~ ½ łyżeczki kminu rzymskiego
~ ½ łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ ½ ziemniaka, 3 patyczki do szaszłyków, ½ cebuli
Mięso z udek kroimy w paseczki. Dodajemy do nich jogurt oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.
Na połowę dużego ziemniaka nabijamy pionowy 3 patyczki do szaszłyków. Na patyczki nabijamy kawałki mięsa tworząc wieżę. Na sam koniec nabijamy połówkę cebuli lekko dociskając mięso do dołu. Całość (skupiając się na mięsie) owijamy ciasno folią spożywczą, żeby uformował się zgrabny walec. Wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Odwijamy folię i całość ustawiamy na małym naczyniu żaroodpornym biorąc ziemniak za podstawę (podczas pieczenia z mięsa będą kapać soki, więc bez podstawki może pobrudzić Wasz piekarnik). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczenie góra i dół) na sam dół i pieczemy ok. 1- 1 ¼ godziny. Wyjmujemy, kładziemy poziomo na desce do krojenia. Odkładamy ziemniaka i cebulę, a następnie kroimy w poprzek tworząc małe kąski mięsa. Podajemy jako danie z frytkami i surówkami, w bułce lub jako sałatkę. Smacznego :)
2 komentarze
Domowe na pewno lepsze od gotowego z budki ;)
Pyszny kebab, dziękuję za przepis :)