fbpx

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

by Kucharka w baletkach

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej to idealne roślinne klopsiki.

Święta zawsze trochę wybijają z rytmu. W końcu najpierw trzeba zaplanować, później zrobić, zjeść i dojadać resztki jeszcze przez kilka dni. Jednak już powoli wracają miliony pomysłów do głowy i mam już w planach kolejne pyszności.

Dzisiaj mam propozycję wegańską. Pierwszy raz robiłam ją dla mojej przyjaciółki wegetarianki na studiach i od tego czasu pojawiły się u mnie już z milion razy. To bowiem nie tylko pyszna propozycja, ale również naprawdę łatwa i przyjemna do przygotowania. Choć z pozoru może wydawać się skomplikowana ;)

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej przed Wami!

Wegańskie pieczone klopsiki z ciecierzycy i kaszy jaglanej idealne do sosu do makaronu lub jako zamiennik mięsa do ziemniaków

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy na talerzu białym

Ciecierzyca to chyba moje ulubione warzywo strączkowe. Lubię wykorzystywać zarówno w wytrawnych (czy istnieje lepsza i bardziej uniwersalna pasta niż hummus?), jak i słodkich połączeniach (blondies z ciecierzycy trzeba spróbować!).

Jedyna jej wada to suchość. Z tego powodu trzeba zawsze pamiętać, kiedy robi się z niej jakieś kotlety czy pulpety, żeby tą suchość czymś złagodzić. Tutaj sprawę załatwia cudowna kasza jaglana.

Dodatkowo, kasza jaglana smakowo idealnie komponuje się z ciecierzycą i zapewnia też idealną konsystencję. Tylko pamiętaj, żeby dobrze doprawić wegańskie pulpety. Ciecierzyca i kasza jaglana to bardzo delikatne w smaku produkty. Potrzeba więc im trochę charakteru.

Takie wegańskie klopsiki roślinne najlepiej podać z sosem pomidorowym z makaronem lub oblane sosem czosnkowym do ziemniaków. Świetnie też wypadną ze wspomnianym hummusem lub sosem tzatziki. Zapraszam :)

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Drukuj
Liczba porcji: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 69 kalorii 3b, 11w, 2t, 4bł na porcję
Ocena 3.7/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 50 g kaszy jaglanej suchej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Studzimy.
  2. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawimy i studzimy.
  3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
  4. Ugotowaną ciecierzycę, kaszę oraz cebulę wrzucamy do jednej miski. Blenderem miksujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
  5. Następnie lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje masy i tworzymy małe kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20-25 minut.
  7. Wyjmujemy, odstawiamy na 2-3 minuty i podajemy.
  8. Ja podałam z sosem czosnkowym (1 ząbek czosnku drobniutko siekamy i mieszamy z 5 łyżkami jogurtu i 1 łyżką majonezu, doprawiamy solą i pieprzem) i z kaszą bulgur zmieszaną z marchewką, kalafiorem i parmezanem. Ale w wersji 100% wegańskiej pasować będą frytki z ziemniaków (zwykłych lub z batata), pieczone buraki (lub kasza bulgur z burakami) lub po prostu sos pomidorowy (tutaj przepis) i makaron lub kasza. Smacznego :)

Wegańskie pieczone pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej podane z kaszą

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 5 kwietnia 2018 - 15:09

Świetnie całość wygląda – danie rodem z najlepszej restauracji :)

Odpowiedz
Natalia 5 kwietnia 2018 - 17:36

Ach ta moja niezawodna jaglana, wszystko można z niej wyczarować! <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close