Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą to bardzo delikatna pieczona owsianka. Dodatek ricotty sprawia bowiem, że smakuje troszkę jak marchewkowy sernik.
Warto wiedzieć w ogóle, że pieczone owsianki smakują jak ciasta. Pieczona owsianka z jabłkiem smakuje jak szarlotka. A pieczona owsianka z czereśniami ma coś z francuskiego clafoutis. Nic dziwnego, że jak tylko zacznie się piec owsianki, nie można przestać ;)
Ja zresztą przez długi czas uważałam, że pieczone owsianki to absolutnie najlepsze śniadanie. Kiedy sie je robi po kuchni roznosi się taki wspaniały aromatyczny zapach. Dodatkowo, cała owsianka jest taka przesycona smakiem, że aż trudno mi to opisać. Tego trzeba po prostu spróbować ;)
Dzisiaj mam dla Was pieczoną owsiankę, która troszeczkę udaje sernik. Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą jest delikatna, lekko marchewkowa, wilgotna i przyjemnie słodka.
Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja jestem raczej jestem zwolenniczką ciepłych śniadań niezależnie od pory roku, więc wiadomo którą wersję wybieram. Jednak, niech każdy ją zje wedle własnego gustu :)

SKŁADNIKI
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
- 100 g ricotty
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 200 g startej marchwi
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Wszystkie składniki razem mieszamy.
- Przekładamy do naczynka żaroodpornego i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

4 komentarze
taką owsianką nigdy nie pogardzę, próbowałam nie raz i wiem, że smakuje cudownie! :)
oryginalne zestawienie :)
wspaniała zapiekanka:)
Pyszna owsianka :-)