Nigdy nie byłam wielką fanką mięs na słodko, ale ostatnio naszła mnie ochotę na coś lekkiego, świeżego i przyjemnego. I tak powstała sałatka z kurczakiem, pomarańczami i pekanami. W tym wypadku soczysta pomarańcza idealnie pasuje do bardzo delikatnego i ledwie przyprawionego kurczaka, a musztarda i orzeszki dodają bardziej wyrazistych i konkretnych smaków, które pięknie tutaj pasują. A do tego sałatka z kurczakiem, pomarańczami i pekanami jest bardzo szybka do zrobienia, a prezentuje się pięknie, więc myślę, że nada się idealnie na odpoczynek weekendowy i małe dopieszczenie swojego podniebienia. I mi dodatkowo jakoś tak kojarzy się z wiosną, której już nie mogę się doczekać każdego dnia, kiedy widzę ten śnieg na zewnątrz… Więc warto przez chwilę zapomnieć, że jest zima i zjeść coś świeżego i pysznego. Zapraszam :)
Sałatka z kurczakiem, pomarańczami i pekanami
(2 porcje)
~ 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 1 bardzo soczysta pomarańcza
~ garść orzechów pekan
~ 1 łyżeczka musztardy francuskiej
~ sól, pieprz
Kurczaka doprawimy solą i pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oleju podlewając wodą w razie potrzeby.
Pomarańczę obieramy, a z 2-3 cząstek wyciskamy dokładnie sok. Mieszamy go z musztardą, solą i pieprzem.
Na talerzach układamy porcje sałat. Na nich układamy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone cząstki pomarańczy. Układamy pekany, a całość polewamy przygotowanym sosem. Smacznego! :)
2 komentarze
Moja siostra kiedyś jadła kurczaka z czekoladą i mówiła ze smaczny a też była na „nie” jeśli chodzi o mięso na slodko – wszystko zależy od połączenia…. a sałatka kolorowa ;)
wspaniała sałatka :) idealna propozycja na kolację :)