fbpx

Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową

by Kucharka w baletkach

Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową to przepyszna sezonowa propozycja na idealny obiad na lato. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym daniu, to pęczotto to takie polskie risotto, w którym ryż arborio lub carnaroli zastępujemy kaszą pęczak.

Muszę powiedzieć, że ja absolutnie uwielbiam różne wariacje pęczottowe. Bardzo często gotuję wegańskie pęczotto z pieczonym tofu i pęczotto z indykiem. Choć uwielbiam risotto, to pęczotto darzę chyba podobną miłością.

Wystarczy spróbować raz, żeby przekonać się, ile kryje w sobie smaku i jak szybko można się od niego uzależnić. Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową jest też bardzo łatwe, sycące, zdrowe i lekko kremowe, dzięki dodatkowi mozzarelli. Mam nadzieję, że nie tylko moje letnie obiady umili ;-)

Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową

(2 porcje)

  • 100-150 g kaszy pęczak
  • 2 cebulki dymki
  • 250 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
  • 400 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • 50 g mozzarelli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 szklani bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1.Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solem, pieprzem, papryką i czosnkiem.

2. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy chwilkę posiekane cebulki od dymki. Następnie dorzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, aż mięso prawie dojdzie.

3. Następnie wrzucamy kaszę. Po 1-2 minutach całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.

4. W tym czasie od fasolki odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze części.

5. Wrzucamy pokrojoną fasolkę i ponownie dusimy pod przykryciem 10 minut (w razie potrzeby dolać trochę wody!).

6. Po tym czasie, gdy kasza już wchłonie bulion dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aż się pięknie roztopi. Całość solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypior, mieszamy i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

10 komentarzy

Ervisha 9 czerwca 2014 - 18:31

Lubie dania z fasolką ;D

Odpowiedz
kuchcikOla 9 czerwca 2014 - 20:04

Ostatnio bardzo polubiłam takie jednogarnkowe dania :) Twoja propozycja jest baaardzo kusząca :)

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 10 czerwca 2014 - 07:57

Właśnie mam fasolkę w lodówce, będzie dziś na obiadek <3
Może zrobię coś w podobnej formie… tylko kaszy brak, więc jednak ryż zostanie ;D

Odpowiedz
DżemDżus 11 czerwca 2014 - 08:38

Pęczak uwielbiamy, chętnie wykorzystam Twój przepis.

Odpowiedz
Marcela 11 czerwca 2014 - 14:03

mmmniam.. rewalacyjnie się prezentuje :) kocham takie smaki!

Odpowiedz
a 11 czerwca 2014 - 20:12

bardzo ciekawy pomysł na obiad :)

Odpowiedz
Marcepanna J. 29 stycznia 2016 - 22:17

Mam pytanie odnośnie mozzarelli, czy w przepisie chodziło o tę w kulkach?

Odpowiedz
admin 30 stycznia 2016 - 17:09

W kulce albo mini kulkach (takich z zalewy ;))

Odpowiedz
Natalia Slota-Osica 21 czerwca 2016 - 16:27

Wypróbowane, jest cudownie pyszne! 😊

Odpowiedz
admin 21 czerwca 2016 - 19:53

Cieszę się bardzo <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close