Wigilijna kapusta z grochem to już ostatnia typowo świąteczna propozycja ode mnie.
Jeśli jeszcze nie macie dopiętego wigilijnego menu. I akurat macie pod ręką trochę grochu łuskanego i kapusty kiszonej to polecam bardzo gorąco tą potrawę.
Pamiętam, że moja mama od zawsze bardzo naciskała, żeby pojawiła się na naszym wigilijnym stole. Dla mnie, szczerze powiedziawszy, mogłaby być tam tylko ryba po grecku i byłabym w siódmym niebie. Jednak, mojej mamie potrawa ta kojarzy się z jej świętami, kiedy była mała i ma do niej duży sentyment. I po tych wszystkich wigiliach z moją mama sama nie umiem sobie wyobrazić jej braku na stole.
Wigilijna kapusta z grochem jest łatwa i pyszna

Jest łatwa, a bardzo tradycyjna, zdrowa i pyszna. Wiem, że nie należy do najbardziej popularnych dań. Jednak, dla mnie to sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowa.
W Internecie można znaleźć różne sposoby na jej przyrządzenie. Niektóre łatwiejsze. A inne bardziej pracochłonne z przygotowaniem zasmażki.
Ja natomiast podaję Wam tradycyjny, prosty przepis prosto z dziada pradziada. Takie w święta przydają się chyba najbardziej. Zapraszam – wigilijna kapusta z grochem się kłania :)

SKŁADNIKI
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- 200 g grochu łuskanego (połówki lub w całości)
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarenka pieprzu
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Rano zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy.
- Kapustę kiszoną przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 30 minut, aż zmięknie. Odstawiamy i lekko studzimy. Wyjmujemy pieprz, ziele i listki.
- Na oleju podsmażamy drobniutko posiekaną cebulkę, aż się pięknie zarumieni (warto dolać w trakcie 1-2 łyżki wody, żeby cebulka lepiej zmiękła ;)).
- Do dużego garnka przekładamy ugotowany groch, kapustę i podsmażoną cebulkę. Wstawiamy na ogień i cały czas mieszając zagotowujemy i dusimy ok. 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Odstawiamy, żeby lepiej przeszła wszystkimi smakami. Przed podaniem podgrzewamy. Smacznego :)

1 komentarz
Twoja wigilijna kapusta z grochem nie wyglada jak papka i bardzo dobrze ;) Apetyczna chociaż nie dla mnie…. kapusta kiszona jest smaczna ale dla mnie zdecydowanie za słona ;/ Jednak mimo tego spróbowałabym :)