fbpx

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu na wigilię i nie tylko

by Kucharka w baletkach

Uszka z kapustą i grzybami to idealny dodatek do barszczu wigilijnego.

Niestety, z bólem serca, przyznam, że u mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia uszek. Ja sama nie byłam nigdy wielką fanką pierogów z kapustą i grzybami, więc wydawało mi się, że uszka też nie są jakieś super. Jednak, wystarczyła jedna wigilia ze znajomymi, żeby przekonać się, że uszka z kapustą i grzybami to coś cudownego!

Uszka z kapustą i grzybami – wystarczy raz spróbować i od razu się kocha

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu na białym talerzu

Polubiłam je do tego stopnia, że często robię je przed świętami, zamrażam i potem jem jeszcze w sylwestra albo w styczniu. U nas w domu rodzinnym do barszczu po wigilii jada się paszteciki z kapustą i pieczarkami, które też są pyszne. Jednak, co pływające uszka to uszka ;)

Od razu powiem, że przygotowanie ich w pojedynkę dla całej rodziny to czaso- i pracochłonny proces. Musimy przygotować farsz, wyrobić ciasto, rozwałkować je, wyciąć uszka, zalepić i gotować. Choć nie brzmi jak bardzo karkołomne zadanie, to jednak suma tych wszystkich kroczków sprawia, że w trakcie robienia samemu łatwo może się odechcieć.

Warto więc zaangażować w niego najbliższych – to świetny pomysł na przyjemny grudniowy świąteczny wieczór. A robienie uszek pójdzie wtedy dużo szybciej i sprawniej. A takie domowe uszka smakują oczywiście o niebo lepiej niż gotowce z paczki ;)

Bardzo zachęcam do małej zabawy w kuchni z uszkami. A ten przepis został już przetestowany wielokrotnie, więc bardzo polecam :)

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu na wigilię i nie tylko

Drukuj
Liczba porcji: 100 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 22 kalorii 0,6b, 4w, 0,4t na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
  • 400 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody (200 ml)
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Farsz:

  1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na przynajmniej godzinę, a najlepiej dwie. Wyjmujemy z wody i osuszamy.
  2. Do kapusty dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Dokładnie odcedzamy, wyjmujemy listek laurowy oraz ziele i odstawiamy.
  3. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby, a po 2-3 minutach smażenia kapustę kiszoną. Smażymy kilka minut mieszając, aż się wszystko połączy.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Zdejmujemy z ognia i blenderem miksujemy na bardziej jednolitą masę (nie trzeba koniecznie blendować, ale moim zdaniem łatwiej farsz nakładać ;)).

Ciasto:

  1. Mąkę pszenną wsypujemy do miski. Dodajemy olej i ostrożnie stopniowo gorącą wodę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie zaczynamy zagniatać dłońmi, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki).
  2. W dużym garnku wstawiamy wodę, żeby się zagotowała (ok. 2 litrów przynajmniej).
  3. Stolnicę posypujemy mąką i odrywamy kawałek ciasta (najlepiej 1/3). Wałkujemy na płaski placek o grubości ok. 3 mm. Następnie szklaneczką wycinamy kółka pozostawiając jak najmniej "wolnego" ciasta między kółeczkami.
  4. Na każdym kółeczku nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki farszu.
  5. Kółeczka zlepiamy najpierw jak pierogi (dociskając porządnie brzegi!). Następnie łączymy ich końce (widziałam też, że niektórzy kroją ciasto na kwadraty).
  6. Gdy woda się zagotuje solimy ją, a następnie wkładamy do niej tak przygotowane uszka (najlepiej podzielić na 3 partie).
  7. Gotujemy je ok. 3 minut od wypłynięcia, a następnie przerzucamy na durszlak albo wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z barszczem. Smacznego :)
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu w barszczu

coś na dokładkę?

2 komentarze

Zuza 20 grudnia 2017 - 14:16

mniam, pozycja obowiazkowa na wigilijnym stole :) az sie czuje dziwnie – moje pierwsze swieta bez tradycyjnej wigilii… :)

Odpowiedz
Ervisha 19 grudnia 2018 - 09:25

Kiedyś robiłam. Smaczne były :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close